Unknown (2011)

Unknown_Poster
По-паметливите от вас помнят, че започнахме ревютата си през 2015-та година с Лиъм Нийсън и неговите филми “Билет за отвъдното” и “Твърде лично 3”. И макар втората половина на годината да направих забежки с екшъните на Стивън Сегал ми се иска да привърша 2015-та така, както я започнах – с още едно ревю на Нийсън, в случая на филма от 2011-та Unknown, дело на режисьора Жауме-Колет Сера.
Д-р Мартин Харис е учен, пристигнал с красивата си жена Лиз в Берлин, за да участва на научна конференция за развитието на ГМО храните. За жалост пристигането му в германската столица не минава без инцидент – докато се качва на таксито, той забравя куфара си на летището и е принуден да се върне, за да си го вземе обратно. По пътя обаче попадна в пътно-транспортно произшествия и таксито му цопва в близката ледена река, а Харис изпада в кома. Когато след четири дни се събужда, паметта му не работи както трябва, но все пак той решава да направи логичното и да се обади на жена си – макар тя да не го е потърсила. Каква обаче е изненадата му, когато разбира, че тя няма спомен за него и живее с друг мъж, който се представя за д-р Харис! Скоро нещастникът започва да си задава въпроси – той ли е полудял или в цялата история има нещо гнило?
Unknown е изключително стилен филм, на който му личи, че е европейска копродукция – отличава се с прекрасен сценарий, който ви предлага постоянни изненадващи обрати, а актьорите играят великолепно. Лиъм Нийсън показва присъщите си класа и стил, позволили му да се превърне в екшън героя на ХХІ век, но до него не бледнеят нито актрисите Даян Крюгер и Дженуъри Джоунс, нито стари колеги като Франк Лангела и особено Бруно Ганц в ролята на пенсиониран шпионин от ЩАЗИ. И макар битките да не изобилстват както е в трилогията “Твърде лично”, когато ги има са много на ниво и служат като кулминация на напрежението, създадено с оригиналната история и смразяващия декор на зимен Берлин.
Филм като чаша качествено уиски. Наздраве!

Тагове:  

Оставете отговор