Ultraman

ultraman netflix

След като през 2018-та пожънаха голям успех с римейка на “Девилмен”, по-рано тази година “Нетфликс” решиха да представят пред съвременния зрител модерен поглед към още един голям японски супергерой, а именно Ултрамен. Докато “Devilman Crybaby” обаче бе наистина впечатляващ и нетрадиционен сериал, спечелил наградите за Аниме на годината на Crunchyroll, новият “Ултрамен” е по-скоро типична супергеройска история, а това, че героите са японци е по-скоро като различна корица на същото нещо, което бихме гледали от “Ди Си” и “Марвел” (без политическата коректност, слава тебе Господи).

Историята ни запознава с Шинджиро Хаята, младо момче, което, както може да очаквате, има суперсили. Те обаче не идват от това, че е ухапано от паяк или е паднало от друга планета, а по бащина линия. Преди години Шин Хаята е носил вълшебния костюм на гиганта Ултрамен и е спасил планетата Земя от извънземно нашествие. Сега обаче извънземните се завръщат и синът му е този, който ще трябва да облече костюма на Ултрамен – макар да се оказва, че за него има и други кандидати…

ultraman 2019

Първият епизод на “Ултрамен” е доста тромав, но вторият е наистина вихрен, едно от най-готините неща, които съм гледал за супергерои. Екшън, хореография, музика, звук – всичко е на шест. Дори можех да преглътна това, че гледам компютърна анимация, а не истинско аниме. После обаче нещата се забатачват с излишни сюжетни линии, които заплитат ненужно усложнен сюжет и вкарват доста пресилена драма. В тази връзка да кажа, че не останах очарован от героя. Протагонистът е мухльо като Бари Алън от сериала “Флаш”, което не е ОК. Вторият “добър” Ултрамен, Моробоши, пък е сериозният и строг задник (като Ероу, когато гостува на Флаш), което също не е ОК. Накрая идва Хокуто, който напомня на новия Спайди по характер и е най-готин, но за сметка на това има по-малко екранно време. Злодеите са по-добре, като най-хубаво впечатление прави Бемулар, макар потенциалът му да не е изцяло използван. На финала се появява и още един гадняр, който е направен много сполучливо – така трябва да се държи и изглежда един добре направен антагонист в жанра. Точно той и обратът в историята около него правят последните епизоди готини за гледане след слабите серии по средата. Доколкото мога да преценя обаче първият сезон е пуснат за зарибявка и ще има още. Надявам се ако това се случи героите да са по-изчистени и да има повече епика за сметка на по-малко мрънкане от тяхна страна. Засега оставам с противоречиви впечатления, но все пак съм написал ревю – значи все нещо ми е харесало.

Ревю на Александър Драганов

Един коментар за Ultraman

  • Цитаделата  :

    […] по-скоро със смесени чувства, както личи от ревюто ми ТУК. Не отричам обаче, че анимето имаше своите епични […]

Оставете отговор