Transformers: War for Cybertron: Siege

siege

След недотам успешните серии на Machinima и прекалено детските поредици “Роботи под прикритие” и “Кибер-вселена”, “Трансформърс” изглеждаха обречени на телевизионна посредственост, която е бледа сянка на златните им години от оригиналната анимация G1, “Войната на зверовете”, “Трилогията за Юникрон” и “Трансформърс Прайм”. За голяма моя радост на това нещо бе сложен край от магьосниците на Netflix, които направиха изключително шоу със Siege (Обсада), първата глава от новия им сериал War for Cybertron (“Войната за Кибертрон”), шестте епизода от която бяха излъчени малко по-рано тази година.

bumblebee siege

Изминали са хилядолетия на война, водена между Аутоботите и Десептиконите, двете нации гигантски роботи трансформъри, воюващи на планетата Кибертрон. Мегатрон, лидерът на Десептиконите, има надмощие, но е неспособен да нанесе решителния удар. Оптимус Прайм, водачът на Аутоботите, който вярва в правото на свобода, полагащо се на всяко разумно същество, е измъчван от съмнения. Струвало ли си е да се опълчи на Мегатрон в братоубийствения конфликт, оставил планетата в руини и покрил бойците и от двете страни с грозни белези? Дори любимата му Елита, макар да вярва в него, изпитва съмнение в това до колко трезва е преценката му. Тя смята, че обзет от отчаяние, Оптимус рискува с все по-безумни планове, включително този да напусне родния си свят заедно с Аутоботите през древен космически мост, който ученият му Уийлджак вярва, че може да задейства. Но Оптимус е прав, а Елита греши. Мегатрон, някога харизматичен и вдъхновяващ лидер, е потънал в собствената си злоба и за да спечели е готов на всичко, включително на геноцид. Свръх амбициозният Старскрийм и безмилостният, лишен от елементарна етика Шокуейв го надъхват, а трезвите гласове на Астроплейн и дори майстора шпионин Саундуейв остават нечути. Мегатрон е тръгнал по петите на Всеискрата, с която иска да препрограмира всички Аутоботи, така че да му служат и няма да се спре пред нищо. Ако иска да оцелее, Оптимус ще трябва да се довери на малкия скаут Бъмбълби и да опита да избяга от планетата на роботите с приятелите си – преди тя да се превърне в тяхна гробница…

optimus siege

Когато “Нетфликс” направиха римейк на “Волтрон” не останах никак доволен от сериала, който ми се видя лигав и политкоректен. Поради това дълго време нямах доверие на компанията, но по-рано тази година това се промени, когато видях адаптацията на “Хълмът Уотършип”, която направиха с ВВС. Сега с новия сериал за “Трансформърс” окончателно се убеждавам в майсторлъка им. War for Cybertron: Siege е епична и майсторски разказана история, категорично най-добрият ТВ сериал за “Трансформърс” от легендарния “Прайм” насам. Графиката напомня на продукциите на Machinima, но е далеч по-изпипана и красива, като улавя усещането за мащаб на чуждата планета Кибертрон. Пейзажите са изключително красиви и атмосферни, създаващи настроение на угнетеност, обреченост и умора, което е в сърцевината на историята.

megatron siege

Siege разказва за войната и цената, която всеки плаща, за да я води – кой, като Оптимус, с увереността си, кой като Мегатрон, с добрите качества, които някога е имал. Героите са развити по правдив и интригуващ начин, като за отбелязване са Астротрейн, десептиконът, който започва да се пита на чия страна трябва да се бори, Рачет, медикът, решил да помага на всеки, който има нужда, без оглед на това на кой водач служи, Бъмбълби, уличният крадец, който не иска да има нищо общо с битките, а предпочита мира и точно заради това трябва да направи избор. Мегатрон е запомнящ се и харизматичен антагонист, напомнящ на Дарт Вейдър, но истинският злодей за мен е Шокуейв, маниакът в сенките, който няма да се спре пред нищо, без морал, без задръжки, студен механизъм на логиката и жестокостта. Ала все пак звездата на поредицата е Оптимус Прайм, заради всичко, което въплъщава, затова как се бори, когато надеждата вече отдавна изглежда угаснала, задето се съмнява в себе си, макар да има най-добри намерения, защото никога не се предава, дори пред по-силен противник и по-голяма войска.

seekers

“Нетфликс” вдъхнаха нов живот в любимата ми поредица и хвърлиха ръкавица на “Парамаунт”, които трудно ще направят нещо по-добро на голям екран. Нямам търпение за следващите глави от историята, макар финалът да е заснет тъй, че да е идеалното прелюдие и към оригиналната анимация от 80-те.

Шедьовър!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор