Transformers Combiner Wars

С клипа на осмия епизод, който виждате над тези редове, мини-поредицата “Transformers: Combiner Wars” на Machnima завърши, макар да е оставена вратичка за продължение. Една анимация, която тръгна с голяма кошница, като стремежът беше да се създаде поредица за “Трансформърс”, подходяща за възрастни, да се намери героиня, която да стане нещо като Рей за франчайза, да се екранизира оригиналната копцепция за G1 така, както е пречупена в комиксите на IDW, да бъде алтернатива на по-детските “Robots in Disguise” и “Rescue Bots”, които единствени останаха от епичната серия “Transformers Prime”. Много голяма амбиция, много желание, по-постно, скромно и семпло изпълнение – така мога да обобщя резултата.
windblade combiner wars
Историята от самото начало стартира с греда, като въведе образа на Уиндблейд, която кърти комбайнъри без проблеми. Първо, аз лично така и не можах да разбера защо във всяка история, чиито основен фендъм е момчешки, трябва да има по един феминистки образ, който винаги да се показва като толкова по-добър и силен от мъжете. Това даде лош резултат в “The Farce Awakens”, където за сметка на Рей бе унищожен ореолът на Кайло Рен като наследник на Дарт Вейдър, но там това стана в края на филмеца. Тук още от самото начало виждаме, че комбайнърите ще са в ролята на ФК “Левски” /София/ в евротурнирите и не могат да притеснят никого. Все пак Уиндблейд от рано да се сбогува със своя приятелка, въведена в действието за да загине героично и да усили яростта на героинята, така че някога аристократичния й образ от “Роботи под прикритие” да остане в обозримо бъдеще с поведение на ваксинирана кокошка.
combine wars poster
В този момент аз бях решил да спра се занимавам със сериала, но това, което ме разубеди, естествено е Оптимус Прайм. Изглежда лидерът на Аутоботите спасява положението in и out iniverse, като героят му успокои темпото в сюжета, намигна на старите фенове, че всичко е наред и позволи на Уиндблейд да претърпи еволюция в характера, като се надяваме радикалните феминацита да не са получили сърдечен удар от това. Към двамата се присъединява и неочаквано добре представения образ на Мегатрон. Двамата с Оптимус вече не командват Аутоботи и Десептикони, а са изгнаници, заради очевидно оцененото им след няколко милиона години войни като неуспешно управление. Заедно с Уиндблейд, тримата се събират в нещо като умален състав на Великолепната седморка и отиват да се разправят с Родимус Прайм, Старскрийм и още една трансформърка, чието име не разбрах, за това какво да правят с комбайнърите. Родимус е запазен прекрасно от класическата анимация G1 – красив и глупав, докато Старскрийм го играе покаял се, докато не настъпва моментът да разкрие картите си. Следва епична битка, финални надписи и обещание за продължение с нещо, наричащо се “Титаните”, което ме гложди – титан викаха на Юникрон, а той си беше голяма беля и самичък, множко ще ми дойде да са цяла раса.
transformers-combiner-wars-starscream
Всичко това бе разказано в осем епизода от по пет минути, всичко на всичко 40 минути, колкото пилотен епизод на обикновен анимационен сериал. Може би, ако беше обявен като мини уеб поредица, каквато си е, щях да поставя висока оценка – да, Уиндблейд тръгна ужасно като образ, но претърпя голяма еволюция, Прайм както винаги бе готин, а Мегатрон дори повече от обикновеното. На фона на големите амбиции обаче, този сериал ми прилича на самотната купа на “Манчестър Юнайтед” спечелена през миналата година в Англия – хубав резултат сам по себе си, но не и на фона на големите цели, поставени от мениджмънта. Така си оставам да чакам със скептицизъм серията на Титаните и да следя “Роботи под прикритие”, макар че и там нещата са ми малко подозрителни в началото на третия сезон. Дали пък не трябва да се съсредоточа върху “Гъндам”?
Сам ще преценя, а вие ще разберете, като следите новините в сайта. Толкова за “Transformers: Combiner Wars”.
prelude-transformers-combiner-wars-megatron

Един коментар за Transformers Combiner Wars

  • Цитаделата  :

    […] Power of the Primes е далеч по-добър от предшествениците си Combiner Wars и Titan’s Return и показва, че когато сценаристите се […]

Оставете отговор