The Survivor

the survivor

The Survivor е роман на ужасите от писателя Джеймс Хърбърт, публикуван за пръв път през 1976-та година. Последното му издание обаче е отпреди няколко години, а екранизирането му на филм през 1981-ва иде да подскаже, че става дума за класика в жанра, поредната, написана от автори на култови заглавия като The Rats и The Fog.
The Survivor разказва историята на зловеща самолетна катастрофа. В град Етън, близо до Лондон, една нощ се случва ужасяваща трагедия. Пътнически „Джъмбо“ със стотици пасажери на борда се разбива на земята, като остава един единствен оцелял – Дейвид Келър, който е бил ко-пилот. Заради шока от случилото се, Келър получава амнезия и не може да си спомни нищо от катастрофата или последните часове на полета, водещи към нея. Дали има вина за станалото? Как така се е случило, че той е единственият оцелял?
Каквито и да са отговорите на тези въпроси, той ще трябва да ги намери бързо. Духовете на пътниците, загинали на борда на самолета са неспокойни. Някои от телата са били обгорени и обезобразени, трудни за идентификация, погребани в масов гроб. Сега из Етън се носят шепоти и върлуват привидения. А когато започват и да убиват, целият град ще зависи от уменията на Оцелелия…
The Survivor е много силен роман, който отново потвърждава класата на писателя Джеймс Хърбърт. Авторът започва ударно с описанията на напълно реалистична трагедия, след което кара косъмчетата по врата на читателя да настръхнат със серия от зловещи и необясними събития, които засягат напълно случайни хора. Точно когато ужасът обаче достига кресчендо, Хърбърт придава смисъл на цялата книга, процес, който достига кулминацията си в меланхолично красивия и изненадващ финал.
През последните няколко месеца, Джеймс Хърбърт се превърна в един от любимите ми хорър автори /заедно с колегата си Греъм Мастертън/. Прочетете ли The Survivor, ще разберете защо.

Оставете отговор