The Rise of Skywalker

SW TROS Novel

Цели три месеца след излизането на филма, на книжния пазар се появи и романът по сценария на “Възходът на Скайуокър”, последният (поне засега) Епизод от поредицата “Междузвездни войни”. Книгата е написана от Рей Карсън по сценария на продукцията, дело на режисьора Дж. Дж. Ейбрамс, като добавя и някои неща, отпаднали от финалния вариант, който видяхме на голям екран заради времетраенето.

Злокобният глас на Император Палпатин оглася галактиката с обещание, че Ситите се завръщат. Новината смразява последните оцелели от Съпротивата, но разгневява и Кайло Рен, върховния лидер на Първия ред, убил учителя си Сноук само за да научи, че властта му отново е застрашена. Рен пътува до планетата Екзегол, където наистина го очаква Дарт Сидиъс, престарелият владетел на галактическата империя, оживял след взривяването на Втората Звезда на Смъртта благодарение на тъмната страна и изкуството на клонирането. Той дава на Кайло нов флот, с който да смаже всяка съпротива и в замяна иска само едно – върховният лидер да намери и убие вехтошарката Рей, на няколко пъти проваляла плановете на Първия ред. Самата Рей пък в това време се обучава при Лея, но това развитие на събитията я кара да разбере, че отново ще трябва да се изправи срещу тъмната страна. Момичето обаче страда от ужасни видения, на които се вижда като зла владетелка на черен трон… а всичко отново се развива така, както го е предвидил Императора!

Книжката по “Възходът на Скайуокър” съвестно следва сценария на филма, като не успява да го обогати по начина, по който това направи с “Отмъщението на ситите” романът на Матю Стовър през 2005-та година. Въпреки това Рей Карсън дава ценна информация на феновете, като след по-интересните неща са:

– Трикът на Лея с пътуването в космоса се е оказал смъртоносен и тя губи силите си, което прави изборът й да се яви на Кайло и Рей по-лесен. Намерението й обаче НЕ е да разсее Кайло и да позволи Рей да го рани. Напротив, Лея иска да предаде на сина си, че независимо от всичко му е простила и го обича. Това е ключово за връщането му в светлината, тъй като преди това Сноук му е внушил как семейството му го мрази, не се интересува от него, вярно е само на Съпротивата и дори той да се разкае, не би го приело обратно.

– Кайло Рен действително е загубил битката си с Рей в “Епизод 7” не защото е слабак и необучен, а защото е бил тежко ранен от Чубака. Това е нещо, на което във филмите само най-наблюдателни фенове обърнаха внимание. Рей наистина успява да го побеждава в Силата, но що се отнася до битките със светлинни мечове, това, че Чубака го застрелва след смъртта на Хан изиграва съществена роля. Въпреки, че е прегърнал тъмната страна обаче Кайло не може да намери в себе си истинска омраза към Чюи. Докато проучва мозъка на уукито, той си спомня всички хубави моменти, които е имал с него като дете и това е доста сърцераздирателно.

– Рей действително носи кръвта на Палпатин, но баща й е “син” на Императора само условно. Това е дефектен клонинг, който не владее Силата, поради което Сидиъс го е мразил ненавистно. Колко е полезен за него става ясно чак когато се ражда Рей, която Палпатин намира за “перфектна” като негова наследница.

– Рицарите на Рен са касапи и убийци, които презират Кайло. По време на предните филми, те са били откъснати от него и той е изненадан, когато го приемат за свой водач в началото на Епизод 9. На Екзегол обаче той разбира, че Рицарите на Рен го лъжат и са лоялни само и единствено на Палпатин. Към Кайло те изпитват само презрение, което им изиграва лоша шега в битката им с него, когато губят живота си.

– Генерал Прайд, който измести Хъкс в йерархията на Първия ред и накрая го елиминира, бидейки един от малкото хора, на които Кайло Рен има доверие, в действителност също тайно е бил лоялен на Император Палпатин и каузата на Ситите.

Тези допълнителни новинки в текста правят книгата така интересна. Заради тях я и препоръчвам на феновете – не е велико четиво, но е добре написано, а моментите с Кайло, Рей и Палпатин са много интересни. Поне за мен тези с По и Фин не бяха, но аз винаги съм си падал повече по сюжетите със Силата и при други фенове може да е другояче.

Като цяло “Възходът на Скайуокър” за мен беше добър завършек на “Междузвездни войни”. След “Последните джедаи” аз дори не четох книгата по филма и излязох от фендъма, което беше много мъчително. “Възходът на Скайуокър” ме върна обратно към сагата. Макар да има своите трески за дялане, историята е вдъхновяваща, трогателна и епична и за мен сърцето й тупти в синхрон с оригиналните филми, което при другите ленти на “Дисни” не беша така. Тази книга за мен е ударна доза носталгия към годините, когато четох много Star Wars и затова я препоръчвам на всички, които са от моята кръвна група. Вие знаете защо си заслужава.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор