The Mean One

mean one

The Mean One е филм на ужасите от 2022-ра година и поредна адаптация по класическата приказка на д-р Сюс “Как Гринч открадна Коледа”. За разлика от предишните версии с Джим Кери и Бенедикт Къмберчач, тази обаче е разказана с езика на хоръра, макар да има и смесени комедийни елементи, а ролята на чудовището се изпълнява от виртуоза Дейвид Хауърд Торнтън, прочул се надлъж и шир като клоуна Арт от Terrifier.

Като малко момче Синди била навестена на Бъдни вечер от чудновато зеленикаво същество, облечено като дядо Коледа. Тя опитала да стане негов приятел, но за съжаление майка й се уплашила от съществото и го нападнала, а в отговор то отнело живота й. Две десетилетия по-късно Синди се връща с баща си в град Нювил, за да погребе демоните от миналото си и да преодолее кошмарите, измъчващи я от онази нощ. За съжаление обаче съществото само това и чака, за да започне убийствата наново…

mean grintch

The Mean One е доста нискобюджетен филм и това личи от нивото на декорите и темпота на действието, но въпреки това не е лишен от своите достойнства. Основна причина за това е великолепната актьорска игра на Дейвид Хауърд Торнтън, който за сетен път след двете части на Terrifier доказва, че е най-добрият хорър актьор днес и достоен наследник на Робърт Енглънд. Неговият Гринч е забавен, смешен, но и безумно кръвожаден, а сцената, в която убива цял отбор дядо мразовци цепи мрака. За щастие макар и доста кървав, филмът не воайорства над сцените с насилие както Terrifier и поради това може да се услади на по-широк кръг зрители, макар че други ще останат разочаровани от пропунатите възможности. Сред останалите актьори добро впечатление правят почти всички, като особено симпатичен е Чейс Мълинс в ролята на полицая-евреин, който до един момент отървава неприятностите с Гринч, понеже празнува Ханука, а не Коледа. Добре играят още Ейми Шумахер, в ролята на алчна за власт кметица, ръсеща клише подир клише, Ерик Бейкър, който е шериф на един умиращ град и Джон Бигъм, изпълняващ задължителния за такъв филм образ на старец, предупреждаващ за идването на злото. Много се стараеше и Кристъл Мартин в главната роля на Синди, но по сценарий героинята й трябва да е супер красива, докато тя изглежда по-работно и от това се получава малко странно несъответствие.

Филмът се оживява най-вече за последната си третина, когато е финалната конфронтация с чудовището и всеки в общи линии получава това, което си е заслужил. Коледният хорър е странен жанр, намерил своята ниша сред онези фенове, които искат да усетят празника, но без излишни лигни. Мисля, че поне на тях The Mean One ще допадне, а за титуляра Дейвид Хауърд Торнтън това със сигурност е била една чудесна тренировка за предстоящия Terrifier 3, където клоунът Арт също ще сложи брадата на дядо Коледа. Ще чакаме!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор