The Ickabog

the ickabog

The Ickabog e детска фентъзи приказка от Дж.К. Роулинг, авторката на “Хари Потър”, която направи голям подарък на феновете по време на пандемията от коронавирус, като публикува онлайн книжката, така че всички да могат да си я четат по време на карантината. На хартия тази история ще излезе през ноември, а всички приходи от изданието ще бъдат дарени на пострадалите от болестта.

Крал Фред е красив, но лекомислен владетел, който управлява богатата страна Корнукопия. Всички негови поданици живеят в охолство, само хората от блатистия район са бедни, гладни и наплашени от Икабог – митично чудовище, което дебне из мочурищата. Когато един стар селянин пристига с новината, че кучето му е разкъсано от Икабог, кралят решава да тръгне на поход срещу чудовището… макар дълбоко в себе си да не вярва в него. Но една зловеща среща в тресавището, завършила с трагичен инцидент, ще го накара да побегне в паника обратно към столицата си, а неговата дясна ръка, властолюбивия лорд Спитълуорт, ще използва кризата, за да установи абсолютна власт в Корнукопия…

Дж.К. Роулинг е разказала изключителна история, която макар и за деца, ще провокира ума и на възрастните читатели, точно както е и с книгите за “Хари Потър”, но поне аз направих паралел и с “Фермата на Животните” от Оруел, която прочетох по-рано тази седмица. Отново имаме на пръв поглед приказка, която се използва от автора си, за да отправи голямо предупреждение към техниките за манипулация върху населението и начинът, по който страхът от външен враг може да се използва за установяване на диктатура. Разбира се, понеже Джо е човек, вярващ в доброто, тя дава надежда на читателя и го запознава с нови млади герои – Дейзи, Бърт, както и първоначално лошия Родерик, които смело се изправят срещу тиранията. Крайният резултат е чудесна история от може би най-големия творец на нашето време, която си струва да прочетете. Направете го, като кликнете ТУК!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор