The Devil in Gray

devil in grey
Греъм Мастертън, автор на “Маниту- Кошмар в Манхатън”, “The Wells of Hell” и “The Devils of D-Day” представя на читателите си нова страховита история, свързана с Гражданската война в Щатите и най-древните и ужасяващи митове на черна Африка.
Всичко започва с едно брутално убийство. Млада бременна жена е обезглавена в дома си, а предполагаемият убиец, нейния съпруг, също е целият нарязан, потънал в кръв и изпаднал в шок. Той твърди, че в къщата му е нямало никой – но, че не той е убил жена си. Някой ги е посякъл от нищото. Полицаят, натоварен с разследването, в началото не му вярва. Той е опитен и знае, че понякога при случаите на домашно насилие самият извършител не може да приема стореното от него и затова получава услужлива амнезия. Тогава обаче в района се появява втори труп, на бивш военен, изкормен в банята си. Общото между двата случая е, че няма следи от извършител – нито кръв, нито кожа, нито косми от убиеца. Няма как да е влязъл в банята и да е заклал стареца по такъв безобразен начин. Станалото убийство е невъзможно.
Скоро медиите са в истерия, а Декър Мартин започва да приема, че се случва нещо свръхестествено, когато от оня свят духа на убитата му приятелка Кейти се явява със зловещо предупреждение – пази се от гнева на Света Варвара. За да спре серията от ставащите все по-брутални убийства, Декър ще трябва да разучи най-тъмния период от Гражданската война на Щатите, тогава, когато в бойните действия се е преплела най-черна магия…
“The Devil in Gray” е шокираща книга дори за закоравелите читатели на писателя Греъм Мастертън, тъй като убийствата са много хардкор и могат да ви изправят косата. Няма обаче нито един чудовищен акт, за който да няма оправдание в сюжета, а Мастертън, прочут с уменията си да вплита световни митове в хорър прозата си, майсторски използва най-страшните жития на светци и тайната африканска религия Сантерия, за да създаде смразяваща кръвта история, която не е за по-чувствителните… или тези със слаби стомаси. Ако четете това ревю обаче, шансът е да сте заклет фен на черния жанр, в какъвто случай ще трябва да издирите и прочетете книгата 😉 Заслужава си.

Оставете отговор