The Best Thing You Can Steal (Gideon Sable #1)

gideon book 1 simon r. green

Стигаме и до последното ни ревю за месеца и първата половина от 2021-ва година, а то е за може би любимият автор в нашия клуб – Саймън Р. Грийн, майсторът на фентъзи жанра, отговорен за класически вече поредици като Deathstalker, The Novels of the Nightside и The Secret Histories. С малкото (под 200 страници) книжле The Best Thing You Can Steal той започва нова поредица, за крадеца Гидиън Сейбъл и веселата му дружина от чудаци, които в този роман планират да оберат най-злия човек на света.

Когато крадецът, приел името на своя легендарен колега Гидиън Сейбъл се връща в живота на Ани Коя да е – жена, имаща умението да приема каквато си поиска самоличност – тя не е особено щастлива да го види. Все пак след последния път, когато са работили заедно, е изгубила всичко. Но той има предложение, с което да я заинтригува. Отмъщение срещу човека, успял да ги раздели – богатият колекционер на вълшебни предмети Ричард Хамър. Хамър държи съкровищата си в трезор, считан за непревземаем, но Гидиън има не един, а няколко коза в ръката си, за да проникне в него. В неговия отбор са Обречения, мъж, извършил непростимо престъпление, заради което ще гори в Ада, Призрака, отказващ да продължи нататък, Джони Уайлдкард, който вижда света такъв, какъвто е в действителност и поради това заобикаля законите му. Това, което търсят да откраднат е телевизор, в който може да гледаш който и да е момент от историята. Но той се намира в сърцето на трезора, притежаван от Хамър и е охраняван както от охрана, въоръжена с оръжия, способни да поразят почти всеки, така и от зли сили, които колекционерът е подчинил на волята си…

Всеки човек си има вкус и не могат да се дават категорични оценки, но за мен Саймън Р. Грийн се е утвърдил през годините като най-добрият автор на фентъзи в цялата история на жанра. Въпреки това не очаквах с особено нетърпение тази история, тъй като не си падам много по сюжети за крадци и обири, свързани с романтична представа за едно престъпление и задължителната класова омраза към богатите и аристократите. The Best Thing You Can Steal страда поне частично от тези слабости, както и от твърде захаросания си финал, но въображението на Саймън я спасява с уникалните му концепции, преплитащи магия и наука в сюжети, които никой друг автор не би могъл да измисли. Полтъргайстите кучета, каменните големи, образуващи се от менхири като “Стоунхендж”, оръжието на Искариот, стрелящо с куршуми, изработени от 30-те сребърника, за които Юда е предал Христос – това са само част от щурите, зашеметяващи идеи, които Грийн има. Всичко това, за да каже едно изключително човешко послание за вторите шансове и грешките, които никога не е късно да поправим.

Интересна, забавна и на моменти страшна, The Best Thing You Can Steal е едно чудесно начало, след което Саймън Р. Грийн има перфектната основа за разгръщане на още една голяма и интересна поредица. Вече чакам обещаните продължения!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор