Superman: Man of Tomorrow

man of tomorrow

След излезлия в началото на тази година Justice League Dark: Apokolips War се бях притеснил, че ще има дълга пауза в анимациите на DC, но вместо това още през август те атакуваха с лично според мен още по-силния Superman: Man of Tomorrow. Този филм разказва за младите години на Супермен и първите му тежки битки за спасяването на света.

Кларк е на пръв поглед обикновено момче, само дето може да вдигне трактор с пръста си. Родителите му, които са го отгледали с много любов Канзас, не са имали друг избор, освен да му разкрият истината – че той е извънземен. Това му носи много мъка, тъй като само да погледа филм през телевизията и вижда, че хората виждат в пришълците чудовища. Въпреки това, той пораства като достоен млад мъж, който често се появява в небето над град Метрополис, където е отишъл да работи като репортер. За жалост историите за летящия човек предизвикват нежелано внимание и от космоса идва ловецът на глави Лобо, решен да убие последния син на Криптон…

superman and lois

Трейлърите на този филм доста ми бяха харесали, но не бях сигурен какво да очаквам от него, затова останах очарован от историята и за пореден път се уверих, че анимационните филми на “Ди Си” са много по-хубави от игралните им. Историята на Man of Tomorrow e интересна и изпълнена с обрати, а в нея се появяват редица популярни герои от комиксите, като нахаканата репортерка Лоис Лейн, злият гений Лекс Лутор, мистериозният марсианец, искащ да помогне на Супермен и звездата във филма – чудовищния Паразит, който по вид и умения напомня на култовата Шин Годзила, но все пак е запазил нещо човешко в себе си. За отбелязване и присъствието на Лобо, който е много хеви метъл персонаж и съм убеден, че ще допадне на зрителите. И все пак най-запомнящ се е образът на Супермен.

superman and lex

По принцип е много трудно да разкажеш нещо ново за един толкова добре познат герой и да го направиш добре. Но екипът на режисьора Крис Палмър се е справил великолепно със задачата, като е показал истинската причина този герой да се нарича Супермен. Да, той действително има невероятни сили, лети, стреля лазери от очите си, излита в космоса и се зарежда от слънцето. Освен това е и красавец, нещо, което анимацията е успяла да пресъздаде по елегантен и ненатраплив начин. Ала не тези неща са важни. Супермен е най-великият герой заради своята човечност. Затова, че може да заема страна в трудни моменти и винаги да защитава по-слабия, дори когато не е очевидно, че това е така. Това послание прави този на пръв поглед непретенциозен анимационен филм в нещо повече.

superman-man-tomorrow-image-2

А иначе това, което сме си свикнали да получаваме от рисуваните филми на “Ди Си” го има – много екшън, лафове, динамика, чудесно изпълнение на силния актьорски състав включващ Дарън Крис в ролята на Супермен, Алекс Дадарио като Лоис и Закари Куинто като Лекс Лутър. Отдавна ми се гледаше нещо хубаво за Супермен, но за жалост в игралните филми този вдъхновяващ образ е пренебрегнат, допускам заради пипалата на политическата коректност, която не би искала да се правят филми за силен бял мъж. Добре поне, че в анимацията цензурата не е толкова силна и получаваме чудесна история за един прекрасен герой, която, убеден съм, ще ви трогне. Дайте й шанс!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор