Superman 01-12 (The New 52)

cover superman

След като вчера ви представих комиксите за първата година в кариерата на Найтуинг, днес се насочвам към един по-популярен герой, познат на всички – Супермен. Произведенията, които съм избрал са от поредицата The New 52, в която героят е по-млад, по-емоционален и честно казано по-интересен, отколкото обикновено, а екшънът е в много повече.

Супермен се е установил в град Метрополис, който закриля от разнообразни заплахи под прикритието на разсеяния журналист Кларк Кент, който за неудоволствие на колежката си Лоис Лейн сякаш никога не е там, където трябва да бъде. В началото градът е бил подозрителен към новия супергерой, притежаващ сили, които никой човек няма, но сега хората са по-скоро признателни и така, докато не започват да се случват поредица от необясними и зловещи събития – появяват се чудовища, чиято цел е специално да унищожат Човека от стомана. Супермен успява да се защити от тях, но с цената на много щети и човешки жертви, а населението започва да се пита какъв точно е героят – спасител или заплаха…

Това е сюжетът на първите шест броя от комиксите, които прегледах, като накрая има и още по-екзотични неприятели като демоничен тиранин, безплътна жена, която владее болката и пътешественик от друго измерение, появил се в Русия. Като цяло комиксите са интригуващи и динамични, с неприятели, които не бях срещал във филмите и анимациите, много битки и доста напрегната атмосфера. Макар силите на Супермен да се демонстрират постоянно в пълния им размах, героят често изпада в затруднено положение, което е на контра на това, с което сме свикнали с него, още повече, че сюжетът не е изнасилен, за да се получи така – както е в битките с Лекс Лутор и Батман – а просто чудовищата, които Човека от стомана среща са наистина яки. Самият Кал-Ел е добре развит като характер, някои фенове се оплакват, че е различен от традиционния образ, но за мен е същия благороден паладин, просто среща реални премеждия. Рисунъкът ме впечатли особено, всичко е нарисувано много красиво, включително Супермен и костюма му, който напомня на този във филма от 2013-та, но за щастие е по-светъл.

Като цяло това бяха страхотни комикси и бих се радвал да прочета още произведения с тази интрепретация на героя.

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  ,

Оставете отговор