Spider-Man: Brand New Day

spider-man brand new day

Spider-Man: Brand New Day е комиксова поредица на “Марвел”, действието в която се развива след събитията, описани в оригиналната Война на героите. Тя практически рестартира историята за Човека-паяк и връща приключенията му в Ню Йорк, като го изправя срещу серия от нови противници.

Питър Паркър е на 25 години, но бъдещето му не се е развило според очакванията на леля Мей. Той пак работи като фотограф, все още живее в дома й, продължава да страда от хронично безпаричие. На всичкото отгоре категорично отказва да се регистрира като лицензиран супергерой и така продължава да скача между блоковете в костюма на Спайдър-мен, преследван като престъпник. А от помощта му, за съжаление има нужда. В града се е появил нов архизлодей, г-н Негатив, който систематично избива всеки, дръзнал да му се опълчи. В небето профучава нов гоблин, Заплахата, който изглежда дори по-неуравновесен от предишните. Отчаян наркоман, намерил инжекции на д-р Конърс мутира в Изрода, почти непобедимо чудовище. Луда фенка на актьор, плоска като лист хартия, убива всеки, погледнал го накриво. Свирепа зимна виелица докарва в града кръвожаден бог на маите. А най-лошото? “Дейли Бюгъл”, вестникът, където Спайди работи, има нов собственик, още по-ужасен от предишния…

brand new day peter parker

Чета комикси сравнително рядко, но тази поредица за Спайдър-мен наистина ми беше интересна. Първото нещо, което искам да отбележа като похвала е, че за мен бе голямо облекчение да чета истории за Спайди, в които той е голям мъж, а не ученик и най-важното, самостоятелен, а не аспирант на някой по-стар образ, както е в новите филми на “Марвел”. Това ми припомни какво харесах в героя като малък – вечно сам, криещ се от всички, но въпреки това с поразяваща уста, която пуска нови и нови лафове. Забавни ми бяха и новите злодеи в историята, както и някои от ситуациите с тях, особено когато се събираха в бар и залагаха дали Спайди ще яде бой. Репликите бяха забавни и хумористични и макар да ми се искаше битките да са идея по-напрегнати и трудни (тук се получи така само с Пейпър Гърл и индианския бог), като цяло останах много доволен от приключенията. Излишно е да казвам, че ми хареса и как са нарисувани – класата на “Марвел” в това отношение е добре известна.

Spider-Man: Brand New Day e чудесен сборник с комикси, завършващ с отворен финал, а ако имам възможност, с удоволствие бих прочел и следващите броеве.

brand new day issue

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор