Podkin One-Ear (The Five Realms #1)

podkin

Podkin One-Ear е първа книга от поредицата на Кийран Ларуд The Five Realms, фентъзи за животни, което ще допадне на харесалите класически заглавия като “Червената стена” от Брайън Джейкс или “Хълмът Уотършип” от Ричард Адамс.

В далечното бъдеще, хората вече не крачат по земята и мястото на господстващ вид е заето от порасналите и донякъде антропоморфизирали се зайци. Техният най-известен герой е Подкин Едноухия, известен като победител на страховити врагове от безброй приказки. Но в една студена вечер на Празника на Трънката, стар разказвач ще разкаже пред малките зайчета неговата истинска история – как някога е бил млад, лекомислен и мързелив, но това се е променило, когато домът му е бил нападнат от кръвожадните Горм…

podkinalter

В края на книжката научаваме, че авторът й се е запалил по фентъзи жанра от романа “Хобит” на Джон Р.Р. Толкин и това се усеща от уюта на историята, която разказва. Светът му е чаровно измислен и с интересна собствена митология, героите са симпатични и не прекалено идеализирани, злодеите са доволно застрашителни и опасни, както се полага на една хубава вълшебна приказка. Резултатът е много хубава книжка, която може и да не достига върховете, достигнати от Ричард Адамс, но е приятно четиво, на което си струва да обърнете внимание.

podkinalt

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор