Nineteen Eighty-Four (1984)

1984 poster movie

Макар да е написана през 40-те години, зловещата книга “1984” на Джордж Оруел остава плашещо актуално пророчество за бъдещето на масовото наблюдение, а при настъпването на истинската 1984-та година англичаните правят втора нейна филмова адаптация, след старата оригинална лента от 1954-та. Аз реших да гледам по-новия филм, донякъде и заради участието на легендата Ричард Бъртън.

Според официалната пропаганда, Океания е страна на изобилието, на силни хора, които се борят да запазят постигнатото с труд благоденствие от враждебните орди на Евразия. В действителност тази държава е диктатура, в която всеки бива следен от всевиждащото око на Големия брат, мустакат диктатор, чиито образ е навсякъде, но не се знае дали реално съществува. В този свят е Уинстън, партиец, отговарящ за коригирането на миналото така, че то да отговаря на пропагандата. Той знае, че дори ако помисли за съпротива, е обречен на погибел. Но когато се влюбва в красивата, яростна функционерка Джулия, Уинстън действително подписва смъртната си присъда…

big brother 1984

Този филм е сравнително точна адаптация по книгата на Джордж Оруел. Това го прави изключително мрачен. Всеки кадър създава усещането за угнетеност и безнадеждност, а актьорите играят великолепно. Джон Хърт чудесно предава образа на обикновения човек, хванат в клещите на тоталитарната държава. Сузана Хамилтън е секси, но и ранима като привлекателната Джулия. Ричард Бъртън, в последната си роля, е смразяващ кръвта О’Брайън, винаги спокоен, но будещ ужас с присъствието си.

Филмът отдава почит към една от най-големите книги на 20-ти век и ще е любопитен за онези читатели, които я ценят. За останалите – първо да я прочетат, после да гледат.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор