Namu Amida Butsu: Rendai Utena

namu amida butsu

Namu Amida Butsu: Rendai Utena е аниме, заснето по игра на DMM Games, създателите на изключително популярната поредица Touken Ranbu. То разказва историята на будистки божества, обикалящи света на хората в наши дни и борещи се с греховете, които Мара, древният враг на Буда, развъжда сред тях.

Първоначално историята ни запознава с Бонтен и Тайшакутен, двама богове, които слизат от небесните селения, за да се пренесат в храма на Буда, където живеят и останалите божества, решили да живеят сред човеците. Първите епизоди на анимето са по-скоро хумористични и ни запознават с перипетиите на двамата приятели, които постоянно се карат помежду си и не могат да свикнат със съвремието. Постепенно обаче тонът на историята се променя, тъй като Тайшакутен се опитва да спаси свой приятел, Ашура, който е предал боговете и се е съюзил с Мара. Страховитият враг на Буда е приготвил пъклен план, който ще доведе до края на света…

namu amida

Namu Amida Butsu е много симпатично и сладко анименце, като е почти сигурно, че ако харесвате Touken Ranbu, ще харесате и него. Героите, вдъхновени от образи в будистката митология, са много чаровни и симпатични, особено мъдрия Сидхарта и суетния Дайничи, а сюжетът е интересен, динамичен и въпреки епиката, много човечен. Прави ми впечатление колко важна роля играят прошката и баланса в тази философска рамка и колко ми импонира това като послание – макар и решени да бдят на човечеството, божествата имат своите пристрастия и слабости, а в мъдростта на Сидхарта липсва натрапливост и догматика. Разбира се, ако изберете, вие като зрители може и да пропуснете това и просто да се забавлявате как фабюлъс герои побеждават силите на мрака – също нелош вариант. Като цяло аз останах много доволен от Namu Amida Butsu: Rendai Utena и го препоръчвам на почитателите на по-леки и лежерни анимета!

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор