Mutant (2024)

d3038ed0ff39d3d7eb68589dc741dab7

Скъпи фенове, ето че настъпи моментът за следващия брой на нашата рубрика Азиатско каре, в който ще имаме удоволствието да ви представим една доста стойностна китайска продукция – постапокалиптичният фантастичен екшън Mutant. Разработен и заснет от талантливата азиатка Уей Жи, която нашумя в последно времето с работата си по няколко екшъна, сред които Lost In the Tomb и Revolutionize the World, филмът има силно морално послание, което ни кара да се замислим доколко светът, в който живее всъщност намира под наш контрол. Става въпрос за все по-нарастващата роля на изкуствения интелект като източник на „сигурност“ и „обезпеченост“ в нашето ежедневие – неща, които кой знае защо не търсим в самите себе си, а в съзнанието на роботи, които, поне на теория, би трябвало да ни помагат да направим живота си по-лек. Но както показва и Mutant инвестициите в новите технологии невинаги имат положителни последици за хората, а една малка грешка може да коства дори оцеляването на нашата цивилизация.

t01a86cd0346ffba357

Началото на Mutant ни отвежда в далечното бъдеще, през 2150 година, когато хората вече окончателно са решили да възложат по-голямата част от задълженията си на изкуствения интелект, на практика правейки го самовластен господар на глобалната финансова система. В разгара на информационната революция, световноизвестният китайски учен професор Джоу Ронг създава уникален суперкомпютър, който може да твори, мисли и разполага със своя собствена свободна воля. Когато правителството научава за станалото, то поставя проекта под свой контрол, а професорът е натоварен със задачата да програмира своето творение така, че то да произвежда основно армии от роботи и оръжия.

1716369378975

Същевременно обаче, Ронг работи и по втори, строго секретен проект, с който създава био-киборгът Ан Шин. За разлика от първото му творение, Шин разполага с уникален вграден код, който й позволява да развие чувства към околните и да се слее с тях до такава степен, че да забрави произхода си и да заживее наравно с хората. Когато първородното творение на Джоу научава за станалото, то моли професора да го усъвършенства с друг уникален код, но той отказва под предлог, че машините никога не трябва да придобиват чувствата на хората. Тогава завистливият компютър хаква оръжейните сървъри на хората, обръща оръжията им срещу тях и накрая убива своят създател. Шин успява да избяга от Пекин и намира подслон в редиците на Съпротивата, предвождана от храбрия генерал Джин.

CONTENT47757fca6f941e78

Mutant и неговият сюжет повдигат доста важен въпрос, който стои с пълна сила в нашия век, белязан от бурния възход на изкуствения интелект. Някога, легендарният Холивудски екшън Терминатор предсказа, че такава революция ще започне и дори даде прогноза за това как тя може да завърши. Mutant доразвива направеното от Джеймс Камерън и неговия екип като показва как би изглеждал един свят, в който хората са малцинство, а машините са обединени от идеята си да унищожат и последният биологичен организъм на Земята. Филмът е белязан от напрегнати битки, в които НОАК се сражава с армии от технологии и дишащи механични чудовища, а актьорите свършиха страхотна работа – особена похвала тук заслужават Патрик Там в ролята на главния герой генерал Джин И и приказно красивата Дай Си, изиграла по превъзходен начин Ан Шин. Уви, Mutant показа и че хората не могат да се учат от грешките си тъй като въпреки всички предупреждения, те възложиха всичките си надежди и цялата си сигурност на една супер-машина. И в момента, в който това стана, настъпи краят на нашата цивилизация.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор