Monster

monster

След разказа за епичната война между ангели и демони в “Мракът на този свят” и сблъсъка с огнедишащия дракон на греха в “Клетвата“, майсторът на жанра Франк Перети представя още едно митологично същество в своя роман “Monster”, излязъл на английски през 2006-та година.
Когато самоувереният Рийд отвежда срамежливата си съпруга Бек на пътешествие в планината, той иска да й покаже чара от оцеляването в дивата природа, а също и да я накара да се поотпусне, тъй като тя изпитва прекомерно голяма тревожност при контактите си с други хора. Всичко се обърква обаче още първата нощ, когато гората бива разтърсена от ужасяващи писъци, а Бек попада в лапите на неизвестно същество, което я замъква през пущинака към цяло семейство себеподобни. Оказва се, че това е легендарният Бигфут! Рийд вижда създанието, ала както може да се досетите, малцина от приятелите му вярват – те смятат, че съпругата му е убита от мечка стръвница, а някои дори подозират, че той е направил нещо нередно. В това време Бек трябва да оцелее в компанията на същества с огромна сила – и свиреп темперамент…
Книгата звучи като забавен, праволинеен хорър, но всъщност сюжетът се оказва доста по-завъртян, отколкото звучи от резюмето. Перети е сполучил да създаде увлекателна и поне за мен непредвидима история за силата на вярата и човешкия дух, която овкусява с прекрасен поглед към дивата природа. И въпреки някои наистина зловещи и кървави моменти, финалът е по-скоро красив и вдъхновяващ – чудесен за края на последната книга, която ревюираме в сайта през 2016-та година!

Оставете отговор