Mitzakan: The Lost Kingdom

mitzakan

Mitzakan е онлайн комикс за антопоморфни животни, който се разпространява в официалния си сайт и в Deviantart. Той е дело на перуански автор и художник с псевдоним Da2P, който казва, че е измислил историята още в далечната 1992-ра година и героите “цял живот” са били в главата му, а през 2009-та е успял да има публикация за тях и на хартия.

Mitzakan ни запознава със свят, населен с антропоморфни животни (или фърита). Главен герой в него е Гален Делос, грамаден лъв и капитан на стражата в Меландреа. Той е смел и жертвоготовен, но ужасно недисциплиниран и не обича да носи униформата си, като вместо това се пъчи с мускулите си. Отличен боец, който не се страхува да влезе в битка. Обучен е на бойни изкуства от тигъра Жал Ша Лем, който обаче предпочита цивилизования разговор пред юмручното правосъдие, както и от темпераментния еднорог Унико, известен с проклетия си нрав и хаплив език.

galen the lion

В сайта има публикувани два комикса и една фен история. В Dreams of Vhaldaria Гален и приятелите му пътуват до съседен град. Там приятелят му Унико научава, че приятелката, от която е получил писмо е мъртва, но предвид времето, когато е написано извикалото го съобщение, това не изглежда възможно. Историята на този комикс е мудна и недовършена, но запознава читателя със света на автора, като в същото време е много красиво нарисуван, с богати и ярки цветове, а лъвът изглежда страхотно.

Songs of Vhaldaria разказва историята как Гален бива избран за капитан на стражата и научаваме повече за характера му, като така се привързваме към героя. Този комикс е чернобял и поради това визуално не е така впечатляващ, но пък сюжетно е по-интересен. Важно е да се отбележи, че и в двата комикса има яки битки, нарисувани чудесно.

zhal the tiger

Фен историята The Three Towers and the Lizard Bandits показва битка на Гален, Жал и Унико срещу хора-гущери. Тя е цветна, но пък нивото на арта не е така високо, макар че аз все пак не останах недоволен. В сайта има и други рисунки от фенове, някои от които много яки. Те са разделени на две секции, като горната е стандартен арт за феновете, но долната за моя изненада с еротично съдържание за фърита и е строго непрепоръчителна, ако сте с по-консервативен светоглед. Много интересни са и плановете за видеоигри по тази вселена, макар да си призная съм скептичен относно реализацията им.

Като цяло Mitzakan е интересен фентъзи свят, който може да се сравни с анимето Beast Saga или класическата поредица за Гръмотевичните котки, като дизайнът на героите в някои отношения е дори по-добър и съм сигурен, че ако авторът беше получил сериозни пари за труда си, сагата му щеше да стане голям хит. От друга страна, като гледаме какво се случва с хитовите поредици, може би така е по-добре. Може да разгледате сайта на английски език ТУК, а ако искате допълнително, вижте профила на автора в Deviant Art.

unico

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор