MF Ghost

mf ghost poster

MF Ghost е състезателно аниме от края на тази година, продължение на култовата поредица Initial D. То бе и спортната история, която проследих през сезона, като в най-силните си моменти бе наистина много вълнуващо, но извън тях се усещаше като по-скоро скучновато.

В недалечното бъдеще колите с вътрешно горене са заменени почти навсякъде от електрически (каква мрачна антиутопия наистина, кара “Игрите на глада” да звучат оптимистично). Едно от малкото изключения е Япония, която предлага състезания с такива машини, провеждащи се по опасни планински пътища. Каната Катагири е млад пилот, който идва в страната след като е израснал в Англия. Нему се пада да кара надеждна, но маломощна “Тойота”, с която трябва да се пусне срещу конкуренти, разчитащи на машини като “Порше” или “Ферари”. Уникалният му стил на каране ще привлече вниманието на специалисти, фенове, а също и на красиво момиче, живеещо с него. В същото време обаче в шампионата MF Ghost се е появил и германският ас Михаел Бекенбауер, пилот толкова бърз, че дори не празнува победите си…

mf ghost

MF Ghost е направена от екип, който видимо има отношение към спортните автомобили и блести в техническите си аспекти – моделите са подбрани разнообразни и интересни, звукът и образът им са докарани перфектно, самите състезания са плетеница от въодушевяваща фантазия и реализъм. В разгара си епизодите наистина се гледат на един дъх, а представеното състезание изглежда като събитие мечта, напомнящо малко прословутите GT надпревари на “Нюрбургринг” или мотоциклетната гонка на остров Ман.

mf ghost toyota

По-посредствени са драматургичните аспекти на историята. Когато Каната не е в колата, историята се влачи, опитите за романтика звучат непохватно, едрите планове по различни части от анатомията на девойки се усещат някак неловко. Връзките с Initial D са вмъкнати деликатно, така че старите фенове да им се зарадват, но новите да не се почувстват изгубени. В крайна сметка обаче тези детайли вероятно не са от значение – както казва Стив Макуин във филма за Льо Ман от 70-те години на миналия век, състезанието е живот, а всичко останало е просто чакане. Ако обичате автомобилни състезания, ще харесате MF Ghost. Ако не, защо изобщо дочетохте тази статия?

Финалът на първия сезон завършва с тийзър за втори, който споделяме в края на ревюто. Чакаме новата порция епизоди през 2024-та!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор