Magic Kyun! Renaissance

magic kyun

Magic Kyun! Renaissance е японски анимационен сериал или казано по човешки аниме. Излиза в края на 2016-та година и отдавна му бях хвърлил око, но чаках сгодния момент да ми дойде правилното настроение за него. Той настъпи миналата седмица и аз го изгълтах за нула време, като сега му правя представяне в ревю, една да си призная приятна задача, тъй като анимето носи прекрасното настроение на любимата ми поредица Uta no Prince-sama, от която нескрито се вдъхновява, а освен това има намигвания и към “Хари Потър”, което също броя за плюс.

magic kyun dance

Кохана Айгасаки е младо момиче, прието в Академията за вълшебни изкуства “Хошиномори”. В нея талантливи артисти се учат да създават магия с творчеството си, а самата тя се надява да тръгне по стъпките на майка си, която е била изключително успешен флорист. Още при самото си влизане обаче Кохана бива натоварена в комисията по фестивал на изкуствата, за който ще трябва да събере няколко ученика с несъвместими характери. Това са певецът Тейка Ичижожи, наричан заради властния си характер “Краля”, изящният танцьор Руи Анджо, губещ си обаче времето с баскетбол, художникът Моне Цукуши, рисуващ винаги в чернобяло, музикантът Канато Хибики, известен с майтапите си, калиграфът Аой Суминомия, изолирал се от другите, за да се отдаде на изкуството, скулпторът Рин Татеваки, известен още и като майстор готвач. Всеки от тях няма да е лесен за убеждаване да се присъедини към комисията, но със своето добро сърце Айгасаки ще ги превърне в отбор, който ще познае какво означава истинското приятелство…

magic-kyun!-renaissance

Magic Kyun! Renaissance e от тези анимета, които стоплят душата с историята и героите си. Всеки един от персонажите е чаровен по своему и макар бързо да си намерих фаворит, ми бе интересно да науча повече и за останалите. Айгасаки е чудесен протагонист, момиче, което вдъхновява с добротата си и човек наистина й съчувства за препятствията по пътя й, особено в края на историята, когато магията заплашва да я погълне. Силна е драмата и при образите на певеца Кинг и танцьора Анджело, с контраста между характерите на двама привидно уверени млади мъже, смазани от очакванията в семейството си, както и това как намират пътя да излязат от тези проблеми заради Кохана. Останалите персонажи също имаха какво да покажат, например Рин, при който важното бе да намери истинското си призвание, а не това, което си е внушил като такова.

magic renaissance

Драматургично, Magic Kyun следва може би прекалено плътно структурата на Uta no Prince-sama, като могат да се открият дори директни паралели между някои от героите, като например Ичижожи и Ичиносе, Анджело и Джингуджи, Кохана и Харука. Това донякъде е неизбежно, тъй като Utapri е еталонът за подобни истории, а ако трябва да бъдем честни, Idolish7 също се опира на него, а това не му попречи да се превърне във феномен. При Magic Kyun идва и разнообразието от магьосническия декор, който поради училищната среда приятно ми напомни на “Хари Потър”, без обаче да взима прекалено от него. Историята върви бързо и атрактивно, като сякаш достига кулминация в осми епизод, после отпуска с две релаксиращи серии и реално спуска голямото предизвикателство за финала, който се е получил страхотно. Добро впечатление прави, че за разлика от други подобни анимета, които хитро не показват кой е любимецът на главната героиня, тук макар и дискретно можем да кажем, че имаме победител, а това за мен прави сценарият по-зрял.

kohana

По принцип няма произведение, което да е перфектно и при желание от моя страна мога да намеря някакви кусури, които да спомена. Липсва ми обаче мерак за такова нещо. Винаги съм оценявал книгите, филмите и аниметата субективно, на принципа какво удоволствие получавам от тях, а Magic Kyun! Renaissance ме накара да се почувствам така, както когато гледах най-силните сезони от вдъхновилото го Uta no Prince-sama и да се запозная с цял нов каст симпатични и мили герои. Така че – максимална оценка и благодарности на екипа за красивите емоции!

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор