Knights of the Zodiac: Saint Seiya

seiya poster

Продължавам прегледа на поредицата “Рицарите на Зодиака” с анимационния сериал от 2019-та година, който е послужил за основно вдъхновение и на игралния филм, излязъл преди около месец и половина. Той има вихрено начало и симпатичен арт, но слаба втора половина и някои недостатъци, които разклатиха симпатиите ми към поредицата като цяло.

Сея е младо момче, останало само след като в миналото сестра му е била отвлечена от тайнствен мъж със златни доспехи и свръхестествени сили. Когато обаче открива в себе си силите, наречени “космо”, той бива отвлечен от възрастен човек, който му разкрива смайваща информация – древната богиня Атина се е преродила като смъртното момиче Сиена, а Сея трябва да я защити. За целта ще трябва да премине през дълго и мъчително обучение, а след него, да запише участие в смъртоносен турнир заедно с другите Рицари на Зодиака…

netflix saiya

Анимето на “Нетфликс” е от 12 епизода и оценката за него може да бъде разделена на две. Първите шест са много интересни, запознават ни по чудесен начин с персонажите и предлагат страхотен екшън в битките помежду им, особено между Сея и Дракона, а после Сея и Феникса. Вторите шест, обратно, опитват да вкарат твърде много сюжетни линии в малък брой серий, драматургично не са потроени добре и предлагат монотонни схватки, в които вместо динамични обрати, има статично надмощие на отрицателните персонажи, които добрите герои обръщат, надъхвайки се с ненормално патетични речи. Последното е слабост както на някои от класическите епизоди в тази поредица, така и на съвременните шоунени като цяло – явно става дума за системен дефект, който не може да се коригира.

seiya tournament

Анимацията на “Нетфликс” е добра, макар и отстъпваща като качество на направеното със сходна технология Legend of the Sanctuary от 2014-та. Като при всичко, правено от тази компания, има обвинения в политкоректност, заради това, че Шун, един от героите в оригиналната поредица е претърпял джендър бендър и от мъж е адаптиран на жена. Предвид характера, който имаше преди, за мен това решение не е проблем и дори пасва повече на образа.

Като цяло Knights of the Zodiac: Saint Seiya е анимация, която можеше да приближи по качество класики като Transformers Prime или TMNT от 2012-та, но поради структурните си проблеми в крайна сметка деградира жестоко. Това, което ме притеснява е, че те се срещат и в предишни интерпретации на тази история, свидетелство, че може би нещо като цяло не е наред. Въпреки това, за мен този сериал има едно предимство, а именно, че е вдъхновил далеч по-добрия игрален филм от 2023-та, който с играта на звездите Макеню, Фамке Янсен и Шон Бийн, достигна до мен по такъв начин, че да се заинтересувам от цялата сага. Ако обаче не сте любители енциклопедисти на фентъзито като мен, няма нужда да се връщате конкретно към този сериал. Той има продължение, но не мисля, че в скоро време ще събера сили за него.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор