Kamigami no Asobi

kamigami

Топла, сгряваща сърцето и душата история със страхотни герои, нарисувани по прекрасен начин – това е анимето Kamigami no Asobi, което гледах през последните няколко дни и бързам да представя на вашето внимание.

Кусанаги Юи е младо момиче, което помага в светилището, поддържано от семейството й. Един ден тя намира вълшебен меч, който я запраща в друг свят. Девойката се озовава във вълшебно училище, населено от различни богове, събрани от вярванията на различни народи. Там са Тор, Локи и Балдер от скандинавските митове и легенди, Аполон, Дионис и Хадес от гръцките, братята Тоцука от японските. Те са събрани от владетеля на небесата, гръмовержеца Зевс, който е недоволен от тях и иска да разберат хората, преди отново да ги пусне на свобода. Кусанаги е извикана, за да им помогне с тази задача, но има една година, за да го направи – ако не успее, пленените богове ще бъдат превърнати в статуи за вечни времена!

kamigami portreti

Kamigami no Asobi е история, от която очаквах да е забавна и лековата, подобно на любимите ми серии Touken Ranbu Hanamaru, но всъщност успя да надхвърли очакванията ми. Сценаристите майсторски са си поиграли със световните митове, които представят с интересни обрати. Така например маневрата на Зевс, която изглежда поредната идиотщина, типична за това божество, всъщност се оказва добре преценен, но отчаян ход, интригата между Локи и Балдер, позната от старите митове на викингите, е погледната от коренно различна гледна точка, нещастната любов на Аполон със смъртна пророчица получава емпатия, а не осъждане. Прекрасен е образът на Кусанаги, това е топло и добро момиче с голямо сърце, което иска да спаси всички. Комай японците са от малкото в наши дни, усетили къде е истинската сила на една героиня – или герой – не в умението да набие и нарани някого, а да помогне и да изцери. Посланието за доброта и милост блести в цялата история, нарисувана блестящо и озвучена от хубава и приятна музика, а епизодите намират идеалния баланс между действие и емоция. Накрая има разбира се и епична демонстрация на божествените сили, която не отстъпва на бруталиите в шоунените, но тук само илюстрира драматизма в сюжета и прави финала още по-трогателен.

Разкошно, вълшебно аниме – една от най-добрите истории по митове, която съм гледал!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор