Ikon

ikon old cover

Греъм Мастертън е известен най-вече като автор на ужаси, но в действителност е творец, експериментирал в различни жанрове. Ikon е политически трилър, излязъл през 80-те години, когато светът все още е бил в плен на Студената война. И макар страховете в него да изглеждат опровергани от последвалите исторически събития, той си остава напрегнат и майсторски написан роман, който ще допадне на всеки почитател на качествената остросюжетна литература.

Възрастна пълна жена е убита без да има разумна причина затова – дама с изненадващо малко лични данни, която не е била снимана, а вече я няма й главата й, отсечена безжалостно, та да няма как да я идентифицират. В същото време стар и опак военен открива фатален дефект в оръжията на американската армия, които трябва да пазят САЩ в случай на атака от страна на Съветския съюз. Той споделя това на свой приятел, готвач на бургери, който не може да повярва на думите му, но все пак го съветва да внимава. Паралелно с това между по високите етажи на властта текат разговори за разоръжаване. Държавният секретар Титус Александър е готов на всичко, за да принуди президента Маршал Робъртс да не се отказва от политиката на надмощие, практикувана от Америка. Но колата му бива взривена, а самият той едва не загива. Различните зловещи случаи водят към една ужасяваща тайна, на човека от втория план на събитията, който управлява страната… известен просто като ИКОНАТА.

Теориите на конспирацията са изключително популярни до ден днешен, като човек само може да гадае какво е било разпространението им в годините на Студената война, когато заплахата от ядрен конфликт е изглеждала непосредствена. Греъм Мастертън умело използва популярни консервативни страхове, за да заплете кошмарна и напрегната история, в която героите разкриват, че отдавна са изгубили свободата си, без дори да подозират затова. Романът изобилства от напрегнати екшън сцени, брутален и невъздържан секс и поредица от зашеметяващи обрати, но силата му е в правдивостта на отделните персонажи, които въпреки скандалната идея звучат автентично и достоверно с диалозите и вълненията си. Изненадващо за мен най-силна емоция събудиха персонажи като старият асасин, който е уморен от убийствата, но си остава човек, работещ срещу заплащане, както и лукавия болен диктатор, автор на за мен крилата реплика: “Никога не канонизират умерените. За да си светец, трябва да си екстремист.”

Мастертън е един от най-големите автори на хорър, но с Ikon разбрах, че това е станало за сметка на трилъра, който е изгубил един истински свой крал. Далеч по-интересна книга от творбите на автори като Джеймс Ролинс, Клайв Къслър и Скот Мариани, с които съм свикнал. Ще дам шанс и на други творчи на Греъм извън черния жанр, явно талантът му не познава ограничения.

ikon kindle cover

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор