Handsome Siblings

MV5BYWU1YTljNzQtYjE4ZS00OTU5LTkxZmUtZTZkOWEzNmI4MzJkXkEyXkFqcGdeQXVyMTA2OTQ2MjY0._V1_

Скъпи фенове на Цитаделата, за мен е чест и привилегия да ревюирам поредният азиатски сериал, който дебютира по Нетфликс в началото на миналата година. Сериалът е дело на китайските режисьори Лю Фенг и Зу Жи Чанг, на които се е паднала приятната задача да адаптират за малкия екран невероятната китайска поема Juedai Shuangjiao, на английски Handsome Siblings. Автор на поемата е дело на китайския автор Шонг Яхуа (с псевдоним Гу Лонг), на когото принадлежат едни от първите книги в жанра wuxia. Историята излиза на бял свят през 1966 година, а през 1992 е направена първата екранизация. В това ревю ще ви представя втората кавър версия, която е значително по-добра и дълбока като сюжет от първата. За тези, които искат да прочетат новелата, могат да я намерят свободно в интернет на английски под името The Peerless Proud Twins.

685LXf

А сега ви отвеждам в китайския jianghu (вселена) на бойните изкуства, където се развива и действието. Вселената, обединена около легендарния Нефритен император обитава във вътрешна хармония, крепяща се на раменете на култиваторски кланове, крайно неточно преведени отново като секти. Вселена на строги закони и правила, в която всеки клан има своето място, но над всички стои тираничния орден на Палатът Ихуа. Феминистки клан, успял да натрупа уменията си с помощта на магия, Ихуа е общност, която всява страх и терор у останалите култиватори. И така било докато един ден Кралицата на Ихуа не срещнала най-могъщият от всички бойци във Вселената на бойните изкуства – Джанг Фенг. Но вместо да се бият, тя се влюбила в него и му предложила да заживеят заедно в Палата Ихуа. Кралицата дори отменила вековната традиция на Ордена и обявила, че ако двамата с Фенг имат син ще го обучат като част от клана. За зла участ Фенг се влюбил в слугинята на Кралицата – Хуа Йени, но не можел да признае на Кралицата чувствата си тъй като това щяло да постави на опасност любимата му, която вече била родила близнаци. Ето защо Фенг и Йени избягали от Палата през нощта за да намерят братът на Джанг – безсмъртният Йан Нантиан. Йан бил единственият култиватор, който можел да победи Кралицата и учениците й от Палата Ихуа тъй като черпел своите умения директно от Тао. Когато Кралицата узнала какво се е случило обезумяла и издирила най-добрият приятел на Джанг Фенг – Джанг Цин. Малодушен и подкупен човек, Цин предал своя господар и така Фенг и Йени попаднали в засада. Заслепена от ревност, Кралицата убила бившия си любим и слугинята си. Умопомрачената жена измислила коварен план – да отвлече едно от децата на Джанг Фенг и да го обучи в Палата, а другото да остави в селото. След време, тя щяла да прати племенника си да убие брат си, а след това щяла да му разкрие жестоката истина. И така, най-сетне щяла да отмъсти за нараненото си достойнство. Кралицата взела по-големият близнак – Хуа Ву Чъ, а другото дете – Джанг Шаоуи било намерено от чичо си Йан Нантиан, който тръгнал по следите на убийците на брат си.

Handsome2BSiblings2B2

Малко за героите. Джанг Шаоуи е главният герой в сериала и най-колоритният от всички образи. Шаоуи е душата на този сериал и много напомня Уей от „Неукротимите.“ Намерен от Йан Нантиан, момчето има нелеката съдба да израсне сред Десетте зли майстори на Кунг-фу, които успяват да го откраднат докато чичо му се бие за честта на семейството. Безмилостните майстори на бойните изкуства решават да обучат детето докато стане пълнолетен и след това да го пуснат без да му казват какъв е произходът му. Една вечер обаче малкият Шаоуи е посетен от мистериозен войн, който с женски глас му казва, че трябва да търси отмъщение за смъртта на родителите си в Палата Ихуа. Така започва приключението му.

Hu2BYi2BTian2BSword2BHandsome2BSiblings

Хуа Ву Чъ е по-големият брат близнак, който не помни смъртта на родителите си и брат си и е възпитаван от Кралицата на Ихуа в изкуството на нейния клан. Неговото присъствие в Палата предизвиква недоволството на някои от слугите, но след като те научават какъв е истинският замисъл на владетелката се примиряват. Когато става пълнолетен, Кралицата го провъзгласява за наследник на Ихуа и обещава да го направи Крал ако издържи своето изпитание. А то е да убие човекът, който носи името Джанг Шаоуи. Хуа обещава да изпълни мисията си и дори не подозира какво го очаква.

wzQlk_3f

Йан Нантиан е най-силният култиватор във Вселената на бойните изкуства, от когото се страхува дори Палатът Ихуа. Наричат го „божественият дуелист“ заради способностите му да материализира енергия с помощта на меча си. И все пак, в сериала виждаме, че голямата му слабост е алкохолът. Хванат в капан от Десетте зли майстори на Кунг-фу, Нантиан не успява да възпита и обучи племеника си. След като се възстановява от битката обаче, той тръгва по петите на Палата Ихуа, твърдо решен да отмъсти на смъртта на брат си и съпругата му.

AAAABdOmg_PoPn2Xm58zou32FW-3VWTzXtYHtU9qPWkEX3WHRglsuRjCTadz2CGPhRm-5TEbHR8RmuvL_d-NYIKH83g87qaNZZKFLnxAdNuqqaHszy0f

Джанг Биехе е един от най-отблъскващите персонажи в този сериал и го споменавам, защото на фона на неговото коварство Кралицата на Ихуа и ученичките й са като зайчета. Твърдо решен да стане най-уважаваният и влиятелен майстор на бойни изкуства, Биехе започва да плете майсторски интриги за това как да се добере до позицията след като Йан Нантиан изчезва. Правейки се на добронамерен, той печели благоволението на всички кланове и скоро те го признават за най-почтеният от всички култиватори. Нещата обаче рязко се обръщат, когато той разбира кой е Джанг Шаоуи.

_jue_dai_shuang_jiao_chinese_manga_comic_1577508004_50eaf1e7_progressive

Сериалчето е истински шедьовър и доста по-усъвършенствано откъм един чест недостатък в азиатското кино – струпването на прекалено много сюжетни линии. Това е така вероятно, защото Handsome Siblings е правен по новела и режисьорът се е движил твърдо по историята. Горещо го препоръчвам на феновете, които ще останат запленени от дълбоките послания и неочакваните обрати. Мога само да съжалявам, че сериалчето ще има само един сезон…освен ако някой не реши да развие новелата на Гу Лонг. Задачка, която не е непостижима за възраждащото се китайско традиционно изкуство.

Ревю на Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор