Gran Turismo Sport

gt sport

“Ако бях на твое място с “Плейстейшън”, щях да си взема състезателна игра”, посъветва ме основателят на сайта Васил Мирчев – младши и аз реших да послушам съвета му импулсивно, като за именния си ден на 30-ти август си закупих автомобилната игра Gran Turismo Sport. Направих го импулсивно, без много да проучвам нещата и защото имах добри спомени от оригиналната версия, която играх много, много отдавна. Освен това по принцип съм фен на GT автомобилите, така че решението ми изглеждаше добро. Играта има несъмнени достойнства, но начинът, по който е направена да се ползва не ми допада никак, което занижава оценката ми.

Gran Turismo Sport започва с разкошна интродукция, която по блестящ начин показва красотата на автомобилния спорт. След като влезете в нея, имате няколко режима на игра – Sport, в която може да се пуснете като участник в онлайн състезание, Campaign, в която започвате кариера на състезател и трябва отново да сте онлайн и Arcade, където ако искате да играете отвъд първите пет трасета, също трябва да сте онлайн. Има още три опции, които, за да разгледате трябва да сте онлайн.

srt tomahawk sexy

Предполагам, вече сте усетили накъде бия – аз не обичам да играя онлайн, а всъщност това не стига, за да се възползвате от Gran Turismo Sport – освен онлайн, трябва да се включите и в “Плейстейшън Плюс”, където се внася редовна финансова вноска. Така за парите, които човек е дал за играта, получава само едно демо, несъмнено готино, но недостатъчно. От това, което прочетох, “Сони” са били натиснати от ФИА (световната федерация по автомобилизъм) и покойният им комисар Чарли Уайтинг, за да държат под око всички онлайн състезатели. Ако това е така, само смъртта на Уайтинг отпреди няколко години ме кара да се въздържа от по-нататъшен коментар, но аз все си мисля, че и финикийските знаци са изиграли роля.

Така ми остана да прегледам демото на играта, а именно менюто с аркади. Там имам право да се включа в бързо състезание, обиколка за време, дрифт или да си направя сам състезание като дължина, която може да достигне и епичните 24 часа – феноменално, като се има предвид, че в реалните такива надпревари пилотите все пак се сменят. Но всъщност сега идва моментът да кажа нещо за добрите страни на играта, като на първо място това е изумително красивата графика, а на второ – богатото разнообразие от автомобили, които може да избереш, от малки маздички и алфи, достъпни за купувачите в по-развити държави, до страхотни автомобили в класовете GT и дори LMP1 (прототипи от Льо Ман), с които се развиват вихрени скорости. Удоволствието от управлението на машините е несравнимо, а срещу вас съперниците ще излязат дори и с някои концептуални автомобили, особено в най-горния клас, където има наистина впечатляващи проекти, за жалост съществуващи само във виртуалната реалност.

pug gt

Пистите, които ти се полагат от начало са ОК, има къс овал, идеален за новаци, две писти, които всъщност са една, но минаваща по и обратно на часовниковата стрелка, както и два подобни на пистата рали етапа. Режимите на трудност са направени удобно както за маниаци, които искат ръчно да сменят скорости и да търсят точките за спиране, така и за дебилни потребители като мен, които имат нужда от асистиране дори при спирането. Резултатът е, че всеки може да се наслади на карането. Ако сте онлайн пък може да стигнете до някои наистина иконични трасета като Нюрбургринг и пистата Панорама в Австралия, които обаче изискват опит, за да ги отключиш, а той се трупа при игра в Мрежа.

Като цяло ми е трудно да се сърдя много на Gran Turismo Sport, защото дори на демото си предлага богат избор от автомобили, макар да е възможно да ги изпиташ на малък брой трасета. Разбирам и желанието да се създаде мрежа от онлайн състезания, която да среща кандидат-пилоти от цял свят и намирам за ОК някои опции да са достъпни само в Интернет. Толкова силно ограничение както в Arcade менюто обаче намирам за некоректно и чисто печалбарство, съчетано с тежка бюрокрация, характерна за ФИА.

Затова и в крайна сметка оценката ми за Gran Turismo Sport остава отрицателна – хората, които мислят да си я закупят трябва да знаят, че плащат само за демото, а за останалото ще се искат постоянни вноски. Нещо, което си мисля, че не е етично и поради това не бих могъл да подкрепя.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор