Godzilla: Resurgence

godzilla_resurgence_theatrical_poster

Godzilla: Resurgence, известен още и като Shin Godzilla, е най-новият филм за легендарното чудовище, излязъл по кината в Япония есента на тази година. Дело на сценариста и режисьор Хидеаки Ано /Neon Genesis Evangelion/ той игнорира всички предишни филми от поредицата, включително оригинала от 1954-та и американския филм от 2014-та и разказва нова драматична история за едно от най-страховитите същества, появявали се някога на голям екран.
Всичко започва, когато в морето до Токио се забелязва активност от неизвестен досега биологичен вид, огромно същество, което приближава сушата. Учените са убедени, че няма как такъв исполин да се придвижва извън океана, но се оказва, че грешат – неизвестният организъм излиза на брега и се оказва, че това е неописуемо отвратително изчадие, което започва да разрушава всичко по пътя си. То търпи постоянни мутации, с които се адаптира за околната среда, а конвенционалната военна техника не му причинява съществена вреда. Докато световната общественост настоява за употребата на ядрено оръжие, японското правителство трябва да намери начин да спре изчадието, без да допусне нова бомбардировка над родината си…
shin_godzilla_beam-1200x675

Макар да предизвика някои присмехулни реакции с решението си да се придържа към традицията на ефектите на човек в костюм, “Godzilla: Resurgence” бе приет доста добре от феновете в Япония и като човек, който следи серията от години, си го изтеглих с интерес. Останах с по-скоро положителни впечатления – филмът успява да изгради атмосфера на напрежение и покачващ се ужас, а въпреки допотопната техника, за пръв път в историята си Годзила успява да бъде не просто страшен, а отвратителен. За мое съжаление в заключителния етап филмът свали гарда и напрежението и екшънът намаляха – вярно, за сметка на понякога интригуващи драматични моменти, но далеч от кресчендото, което достигаме по средата на лентата, когато на екрана се разиграва истински апокалипсис. Финалът загатва за евентуални продължение и ще ми е интересно да видя дали в тях няма да се появят и други същества. Засега обаче любимите ми филми за Годзила остават оригинала и шоуто Final Wars от 2004-та.

Тагове:  ,

Един коментар за Godzilla: Resurgence

  • Цитаделата  :

    […] “Shin Godzilla”. Нашето ревю на филма може да прочетете ТУК, а като бонус ви пускам и сцени, които показват […]

Оставете отговор