Garden of Evil (Jim Rook #8)

Garden of Evil

Поредицата за учителя медиум Джим Рук на Греъм Мастертън приключва с “Градината на Злото”, в която историята достига епичната си развръзка с умопомрачителен сблъсък срещу силите на мрака.

Когато се насочва към класната стая на проблемния клас, на който преподава, Джим Рук се чуди дали целият му живот няма да премине така, в напразни усилия да образова младежи, които са практически илитерати. Но малко след това става ясно, че тази година няма да е като другите – на тавана е разпънато тялото на младо момиче, а около него висят труповете на осем убити котки. Джим е смразен, полицията също, а новината, че погубената девойка е негова дъщеря, за чието съществуване не е подозирал, го смазва допълнително. Но убийството е само началото на серия от подобни смразяващи престъпления, свързани с неясен ритуал, ключът към който се крие от Саймън Сайлънс – нов ученик, записал се в класа на г-н Рук не защото има проблеми с ученето, а заради дарбата на преподавателя му да вижда духове. Всеки ден Саймън носи на учителя си една ябълка. И всеки път, тя разкрива нещо повече от миналото на Джим, нещо, което той отчаяно се опитва да забрави…

В последните години изчетох десетки книги от този автор, но той отново и отново успява да ме надъха с таланта си. “Градината на Злото” е една от най-добрите му и може би най-епичната му книга, блестящо хорър сказание, което преплита чисто човешка драма с апокалиптичен библейски сюжет, който далеч надхвърля рамките на предишните паранормални срещи на Джим Рук. Финалът е горчивосладък, но въпреки това изпълнен с надежда, а след него тази поредица измести “Маниту” като любима моя серия от Греъм Мастертън.  Слабо е да се каже, че препоръчвам.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор