Free!

free poster

Free! е класическо спортно аниме от 2013-та година, което разказва историята на отбора по плуване на училището “Иватоби”, състезателите в него Харука, Нагиса, Макото и Рей, както и големият им съперник Рин. То е може би най-известният проект на режисьорката Хироко Уцуми, с която аз се запознах по-рано тази година покрай Sk8 the Infinity  и е наистина великолепно, емоционална, красива история със страхотни герои и трогателна човещина.

Харука Нанасе е странен и саможив младеж, който обожава водата и чувството за свобода, идващо с нея. Това го е превърнало в невероятен плувец, който поне по собствените си думи влиза в басейна не заради състезания и победи, но заради самото удоволствие. Поради това на приятеля му Макото не му трябва много, за да го убеди да пробват създаването на плувен отбор в училището “Иватоби”, към който се присъединява и стария им приятел Нагиса. Но за да получи по-сериозно финансиране, клубът трябва да постигне някакви успехи, задача, която се усложнява от две неща. Едното е, че за да бъде допуснат до състезания, тимът трябва да има четирима състезатели и единственото момче, което се навива след хиляда уговорки, Рей, е абсолютен новобранец и в първите си опити да влезе във водата потъва като котва. Второто е, че Рин Мацуока, големият съперник на Харука от миналото, заради който той дори се е отказвал от плуването, се завръща в конкурентен отбор и е по-добър отвсякога…

rin haru

Free! e истински разкошна история, с право станала класика в жанра си. Сюжетът разгръща по прекрасен начин историята на героите си, като всеки от тях има собствен характер и лична драма, която трябва да преодолее, за да успее. Харука е доста дръпнат и трудно артикулира чувствата си, а от това дали ще сполучи да го направи зависи не само резултатът на отбора. Нагиса и Макото са сърдечковци и движат с ентусиазъм целия проект, а Рей е изключително интригуващ персонаж с пътя от теорията и сковаността към свободата и насладата от плуването. Мисля си обаче, че голямата звезда на шоуто, поне за мен, е Рин Мацуока, ас с крехка психика, която неуспешно опитва да прикрие с маската на самоувереност. Начинът, по който той се мъчи да се справи с победите и пораженията е много емоционален и изключително ценен като поглед към психиката на един младеж, неспособен да признае чувствата си пред самия себе си и да преодолее остатъчна травма от миналото. Не искам да давам спойлъри, но начинът, по който му се помага да се събере е много, много топъл и вдъхновяващ.

rin free

Техническите неща са без забележки. Анимацията е на върхово ниво и представя красивия спорт на плуването по оптимален начин, а сценарият умело жонглира с драмата, напрежението и хумора, за да увлече зрителя. Някои посочват музиката като забележка не толкова, че не е хубава, а че не е чак толкова запомняща се, но според мен това вече е търсене за какво да се хванеш. Интересно би било да се направи паралел с по-късната творба на режисьорката, вече споменатото по-горе Sk8 the Infinity. Free! поне в първия си сезон не е така екстремно и устремно като развитие на сюжета, но застава достойно до него като топлота и галерия на персонажите.

Ако следите Цитаделата редовно сигурно знаете, че аз съвестно отразявам поредиците от-до, поне ако ми харесат, а с Free! случаят е точно такъв, така че се надявам скоро да ви представя и продълженията. За оригинала оценката ми е максимална!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Един коментар за Free!

  • Alexander  :

    Забравих да спомена, че Free е аниме #150, което гледам и е идеално за такъв супер юбилей!

Оставете отговор