Dominion: A Prequel to the Exorcist

dominion_a_prequel_to_the_exorcist_poster

Втори дубъл! След лошия прием на “Exorcist: The Beginning”, филм на ужасите от Рени Харлин, който не хваща емоционалната и духовна сила на оригинала от 1973-та, чието прелюдие трябва да бъде, “Уорнър” публикуват втора версия от легендарния режисьор Пол Шрадер /”Шофьор на такси”, “Последното изкушение на Христос”/. Вместо хорър той предлага мистичен филм за вярата, който въпреки това има своите силни и смущаващи моменти.
Началото ни пренася във Втората Световна Война, където отстъпващите нацисти извършват неописуемо зверство, което пречупва вярата на отец Ланкастър Мерин. За да се разсее от чувството за вина на деяние, което е бил принуден да извърши, Мерин се отдава на археологията и по тази линия е изпратен като придружител на младия отец Франсис в Африка, където биват намерени руините на стара църква, построена върху страховит езически храм. Освен от странната символика по стенописите, която предава войната в Рая, Мерин се сблъсква и с други необясними събития, като мистериозното изцеряване на болно момче, смъртта на хищни хиени, стъпкани и после изядени от добитъка на местните, невероятно ожесточение срещу християнската вяра, причинена от едно мъртвородено дете. Младият Франсис първи разкрива истината, но Мерин е човекът, който ще трябва да се изправи срещу страховития демон, върху чието капище някога е била издигната разкопаната църква…
За мен този филм беше много поучителен от драматургична гледна точка, тъй като показа как една редакция променя коренно дадено произведение. Актьорите и декорите са същите като “Exorcist: The Beginning”, но историята е съвсем различна и много по-силна. Да, филмът е изключително муден, няма моменти, в които да подскачате на стола и награждава само търпеливите зрители, но има смисъл, послание и прави играта на артисти като Стелан Скарсгард /Мерин/ и Гейбриъл Ман /Франсис/ да изглежда силна там, където в другия филм бе нелепа.
“Dominion: A Prequel to the Exorcist” е, както го определя и създателя на поредицата Уилям Питър Блати, стилен и класен филм, който заедно с оригинала и третата част, съставят автентичните части на най-силната хорър поредица на всички времена, надхвърляща рамките на жанра и създаваща много теми за размисъл у зрителя. За мен бе удоволствие да се запозная с нея и чест да я представя на вас, читателите на “Цитаделата”.

Тагове:  

Оставете отговор