Devilman: The Birth

Devilman_OVA_version

Devilman: The Birth е 50-минутен аниме филм от 1987-ма година, заснет по началото на комиксовата поредица на писателя Го Нагай и разказва историята за създаването на един от най-популярните герои в манга културата, могъщия Девилмен. Дотогава за него е бил излязъл само оригиналния сериал от 70-те години, който е страхотен, но се отдалечава много от първоначалната идея, докато тук виждаме мотивите, по които бе направен и тазгодишния шедьовър Devilman: Crybaby, но в по-бавния, разточителен стил на хоръра от 80-те години.

ryu miki

Анимето започва с поредица от картини, които първоначално изглеждат красиви, но при по-близък план разкриват адски свят, в който подобни на феи същества се избиват със страховити изроди, а битката приключва с катаклизъм. След това зрителят е пренесен в наши дни и се запознава с Акира Фудо – добро и чувствително момче, което не може да се бие, но въпреки това не му липсва смелост, тъй като дръзва да се изправи срещу банда хулигани, само и само за да спаси едно зайче. В действителност неговата приятелка Мики Макимура спасява нещата, като прогонва жестоките побойници, но по-късно вниманието на приятеля й е запленено от негов стар познат, Асука Риу, отвел го с червеното си “Ауди” в своето старинно имение. Там Риу ще му разкрие смайваща истина за нашия свят, скрита в една древна дяволска маска…

devilman ova gory

 

Devilman: The Birth е добре направен филм на ужасите, макар понякога логиката и последователността на сюжета да минават в полето на сюрреализма. Същото важи и за насилието, което е брутално и бомбардира зрителя с видения като от филмите на Джон Карпентър, ако режисьорът им беше взимал крек. Атмосферата е адски зарибяваща и контрастира както с героичния дух на оригинала от 70-те, така и със съвременния хип хоп стил на Crybaby – това си осемдесетарски хорър в духа на филмите за “Поличбата” например, който полека разгръща сюжета си и изисква известно търпение от зрителя, но накрая го награждава със зверски екшън, дошъл с появявата на “Девилмен” и задължава да гледаш и продълженията, което възнамерявам да сторя в най-скоро време.

akira naked

Тагове:  , ,