Deltora Quest

deltora quest

Deltora Quest, преведено у нас като “Походът за Делтора”, е популярно аниме от 2008-ма година, адаптация по едноименната фентъзи поредица на австралийската писателка Емили Рода. През миналата година описахме в ревюта 15 книги от сагата, а сега идва момент да спрем вниманието си и върху адаптацията им.

Страховитият Господар на сянката владее вълшебната страна Делтора и изглежда няма сила, която да може да го спре. Сивите стражи жестоко наказват всеки, дръзнал да се опълчи срещу него, а обикновените хора живеят в глад и лишения. Единствената надежда е древен пояс, в който са били втъкани седем вълшебни камъни. Заедно, те могат да прекършат черната мощ на Господаря, ала той ги е отмъкнал от отдавна изчезналия крал Ендон и ги е пръснал из различни диви места, където ги охраняват страховити чудовища. Изглежда невъзможно някой да успее да ги намери, но с тази задача се натоварват уличният хулиган Лийф и просякът Барда, който някога е бил страж в кралския замък, преди Делтора да падне под властта на Сянката. Още от самото начало на приключенията към дружината им се присъединява и дивото момиче Жасмин, което намират в Гората на мълчанието. Но дори заедно, какъв шанс имат те срещу слугите на Господаря, някои от които дарени с умението да приемат какъвто си облик поискат?

lief3

Deltora Quest е чудесно приказно аниме, което по нещо ми напомни на “Железният алхимик”, макар да не е толкова мрачно или епично. Оригиналните 52 епизода предават правдиво историята от първите седем книги и макар да има заснети още 13 по оригинални японски сценарии, феновете на Рода ще останат доволни от начина, по който е пресъздадена историята. Героите са чаровни и добре нарисувани, битките си ги има, вълшебствата също, но най-важното е, че са запазени различните гатанки, загадки и логически задачи от книгите, които правят поредицата за Делтора различна. Трябва да отбележа, че за най-добро преживяване препоръчвам анимето да се гледа на японски с английски субтитри, като има такива клипове с високо качество, които лесно се отличават от по-лошите записи. 

Препоръчвам “Походът за Делтора” на всички, зажаднели за приказно и вълшебно приключение. Няма да останете разочаровани!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор