Code of Honor

code of honor

“Code of Honor” е най-новият филм с участието на екшън звездата Стивън Сегал, който излезе по кината и Интернет преди броени дни. Като фен на актьора, който в последно време следи кариерата му, не можех да пропусна новото му участие, този път режисирано от Майкъл Уиник.
В град, измъчван от постоянно покачваща се престъпност, се е завърнала справедливостта. Брутален убиец наказва престъпниците с показни разстрели и взривове и изглежда, че никой не е в безопасност – мафията, сводниците, уличните бандити. Полицията не е сигурна дали трябва да благодари или да го арестува, но все пак е ясно, че такъв супер отмъстител не може да бъде допуснат да вилнее безнаказано. Според специален агент Портър /в ролята Крейг Шефър/ обаче да спрат този убиец не е по силите на полицията. Той казва, че в града се е завърнал Робърт Сайкс /Стивън Сегал/, елитен командос, изгубил семейството си в улична престрелка, докато е преследвал терористи в Афганистан. Портър, който е служил със Сайкс на различни мисии в Близкия изток, смята, че единствен може да спре асасина, чиято кръвожадност се ожесточава до степен, че отнема живота на всеки, за който прецени, че развращава морала на обществото…
code of honor knife fight
Ако сте гледали предишни филми на Стивън Сегал сигурно знаете, че от тях не очаквате да са супер продукция като „Властелинът на пръстените“ или „Черният рицар“, а по-скоро се настройвате да гледате здрав тупаник с главен герой, дори по-лош от злодеите, които преследва. Тук има лека вариация на сюжета, като наистина се допуска, че методите на Сегал са твърде брутални и един отчаян, обезверен от живота и себе си агент се опитва да го спре, като има срещу себе си непобедим стрелец и майстор на бойните изкуства. Резултатът е доста атмосферен филм, който се обляга на клишетата в екшън жанра – пушки, пури, оскъдно облечени мадами – и в същото време изгражда контраст между двамата главни герои, които освен един с друг се борят и с мафиотския главатар Романо /Джеймс Русо/. Едва ли ще се изненадата, че продуцентът Стивън Сегал е направил така, че най-готин във филма да е героят му, но всъщност основната тежест пада върху Крейг Шефър. Развръзката на филма е опит да се достигне нивото на трилъри като „Ангелско сърце“ и „Мементо“. Според мен това е лъжица, твърде голяма дори за ветеран в екшъните като Сегал, но все пак опитът е похвален.
Като цяло това е един филм за феновете на жанра и актьора в частност, екшън, който е идеален за убиване на някоя вечер със студена бира в ръка.

Един коментар за Code of Honor

  • Alexander  :

    Нещо интересно – сега се сетих откъде ми е познат актьора Крейг Шефър, от петия Хелрейзър, който също прилича на Ангелско сърце. Изглежда сякаш Шефър и Сегал са обединили любимите си сюжети в един филм, това е мното яко

Оставете отговор