C.S. Pacat

c.s. pacat

C.S. Pacat e австралийска фентъзи писателка, която придобива популярност след излизането на трилогията й The Captive Prince.

Пакат е родена в Мелбърн, Австралия и завършва висшето си образование в местния университет. След това тя пътува по цял свят, като учи и в Перуджа, Италия, а после живее пет години в Токио, столицата на Япония. Започва да пише, като съчетава това с работата си на преводач и обучението си за геолог. Първоначално The Captive Prince излиза онлайн в сайта LiveJournal, но бързо набира такава популярност, че издателство “Пенгуин” плаща правата за него и го издава на хартия през 2015-та година. Продължението Prince’s Gambit излиза още същата година, а третата част Kings Rising се появява на пазара в началото на следващата 2016-та. Успехът на романите, които разказват историята на двама принцове, мъчещи се да оцелеят в свят на свирепи интриги, я поставя редом до имена като Сара Дж. Маас и Касандра Клеър в класациите за бестселъри.

captive prince

След края на трилогията Пакат започва да пише поредицата комикси Fence, главни герои в които са отбор фехтувачи. Историята става толкова популярна, че вдъхновява серия от романи, написани от Сара Рийз Бренан. През настоящата 2021-ва година пък Пакат започва новия си проект, младежката серия Dark Rise, действието в която ще се развива в алтернативен свят, подобен на Викторианския.

Освен, че пише, Пакат преподава и тънкостите при създаването на фентъзи свят в курсове за начинаещи автори. Тя казва, че писането е трудно и никой не може да успее с роман от първия път. Според нея критиката е важно да се приема насериозно, но не и лично. Пакат смята, че всяка книга е пресъздава в съзнанието на индивидуалния читател и това дали му се харесва или не зависи не само от вкуса, но и от момента, в който е прочетена. Тя цитира съвет от своя позната колега, според която ако повечето читатели обичат книгата е нормално да има и такива, които не я харесват. При отсъствие на похвали обаче явно произведението има нужда от допълнителна работа.

fence vol 2

Пакат се идентифицира като част от ЛГБТ обществото и в произведенията й често има негови представители, каквито са красивите принцове Дамянос от Акиелос и Лоран от Вер, главните герои в трилогията The Captive Prince. Тя обича да си представя светове без хомофобия, където може да изследва отношенията на героите в отсъствието на предразсъдъци. Противно на някои грозни спекулации срещу ЛГБТ хората, Пакат заема твърда позиция срещу педофилията, въплътена в основния антагонист на The Captive Prince, злодей с черно сърце и безгранична подлост. Пакат има номинация за наградата GLAAD за подкрепа на толерантността, която печели за поредицата Fence.

C.S. Pacat е обещаващ талант на фентъзи жанра и си заслужава да следим с интерес кариерата й.

dark rise

Представена от Александър Драганов

Оставете отговор