BNA: Brand New Animal

BNA_poster

BNA бе едно от най-чаканите анимета на 2020-та година, отчасти защото е дело на култовото студио “Тригър”, отчасти заради това, че разказва история за антропоморфни животни (фърита), а сега тази тема е доста актуална. За щастие коронавирусът не успя да спре продукцията, чиито последен епизод излезе преди броени дни, поради което вече мога да напиша и ревюто й.

Мичиру е обикновено момиче, което обаче един ден мутира в хибрид с чертите на тануки – японска миеща се мечка. Дискриминирана и тормозена, тя е принудена да бяга в Анима Сити, където живеят хората-зверове, същества, които отдавна са съществували редом с човечеството, но сега са появили на бял свят и дори имат собствен град, в който да живеят свободни от предрасъдъците. Мичиру бързо успява да си намери място и дори се сприятелява с мистериозен вълк, който бди над реда в града с огромната си сила, позволяваща му да победи и лъв без особени усилия. Девойката обаче е убедена, че не е истински човек-звяр, тъй като не е родена такава и освен това вижда много недостатъци и несправедливости в Анима Сити, които опитва да оправи. За съжаление нещата се объркват допълнително, когато стара нейна приятелка идва в града и започва нова религия…

bna poster4e

BNA e динамично и интересно аниме, което ще зарадва феновете на студио “Тригър”. Първите епизоди са особено ударни, с много хумор, щура и преувеличена анимация, интересни и пъстри персонажи със странен и понякога трудно разбираем морал. После действието малко забавя ход, давейки се в доста сложната интрига, така че за съжаление тъкмо преди финала беше най-скучно. Последният епизод обаче частично се реваншира затова, тъй като беше пълна лудница с много бой и суперсили, доста напомнящ робоисторията “Промаре”, излязла на голям екран през миналата година.

Предполагам, че поради фъри тематиката няма как да се избегне директното сравнение с Beastars на “Нетфликс”, което също е доста актуално. Честно казано, Beastars e може би по-сериозният проект, но на мен лично зверски ми доскуча с житейските си драми, така че предпочитанията ми са твърдо на страната на BNA. То също засяга някои интересни етични дилеми, но е по-бързо, персонажите са по-харизматични, вълкът в историята е много по-готин и има сцепващ мрака екшън.

bna couple

Като цяло малко яки неща излизат в коронаерата, така че ако се чудите какво да гледате, BNA e много добър избор. Умна, но ненатрапчива история за антропоморфни животни и техните вихрени приключения – без сериозни забележки 😉

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор