Черния Адам

box-office-black-adam-has-increased-footfalls-on-saturday-is-decent-in-its-first-three-days-001

Скъпи приятели на Цитаделата, за мен е удоволствие да ви представя биографията на един от най-популярните супергерои във вселената на “ДС Комикс” – Черния Адам. Съществуват множество интерпретации за това какъв е произходът на този митичен войн и колко голяма е силата му. Аз обаче ще се придържам към канона и няма да се отклонявам в посоки, които крият опасност да ни отведат към неортодоксални тълкувания, дело на фенфикшъни. Една от причините, поради които реших да направи това ревю е безупречната екранизация на едноименния филм, който излезе по кината тази година и който в най-пълна степен отразява всичко, което знаем за този именит войн.

BLKADAMJPG

Черния Адам е един от супергероите с най-древен произход, губещ се далеч в пясъците на Древен Египет. И точно тук е мястото да кажем, че филмовата интерпретация на Скалата се различава от оригиналния замисъл на комиксите. С промените, които претъпява жанра с годините започват някои негативни тенденции, за които сега няма да говоря подробно. И всъщност, образът на Черния Адам в робски окови е част от тази версия. От филма видяхме как Адам получава силите си от Съветът на магьосниците, който благославя шампионите си с огромна сила по начина, по който направи и с друг известен супергерой – Шазам. Зад всичко това стои трогателната история на един баща, чиито син бил убит от велможите на властолюбивия и тираничен цар Ак-Тон, който изковал короната на демоните в търсене на безгранична власт. В New Earth Тет-Адам се появява като син на фараона Рамзес и любимец на върховния жрец Шазам. Когато Шазам остарява той решава да предаде силите си на Тет-Адам, но поради сделка, сключена между дъщеря му Блейз и Сет, при изричането на думата „Шазам“ силите на жреца отиват в шест езически божества – Шу, Херу, Амон, Зехути, Атон и Мехен. Когато злият магьосник – жрец Ак-Тон напада Египет, Тет-Адам успява да избяга като организира съпротива срещу узурпатора и в крайна сметка успява да го свали.

В друга интерпретация – тази от Prime Earth – Тет-Адам (оригиналното му име е Тео Рамзес Джозер Тет-Адам) отново е роб от племето Кандак и поробен от племето Ибак заради дълговете на баща си. Спасен от своя роднина Аман, Адам успява да избяга от поробителите си. Докато двамата напускат затвора те са грабнати от огромна мълния и отнесени в Скалата на Вечността. Там ги очаква Шазам, който дава част от силите си на Аман, обявявайки го за по-чист и достоен от Адам. Ставайки шазам, Аман споделя силите си с Адам (трик, който видяхме от филма по Шазам) и двамата се връщат в Кандак за да освободят племето от Ибак. Аман споделил на съплеменника си, че иска да съжителства с Кандак в мир. Това не се понравило на Тет-Адам, който искал просто да властва над Кандак и в пристъп на несъгласие той убил Аман, открадвайки силите му. След като освободил племето си той получил славното име Могъщият Адам и бранил народа си ревностно до момента, в който станал толкова силен, че предизвикал на дуел Шазам. В крайна сметка Шазам победил и като наказание затворил Тет-Адам отвъд границите на познатата вселена, давайки му прозвището Падналия или още Черния Адам. Много по-късно потомците на Черния Адам се появили в Древен Египет, където основали свое кралство.

justice-league-black-adam-1

Както виждаме – много версии, но един герой. А по-нататък историята става още по-цветна. Като цяло основната идея е Черния Адам да бъде изобразен нито като добър, нито като лош, а като такъв, който е прав за себе си. И все пак, делата му сочат много повече към това да го възприемаме като герой. Битката му с кошмарния Сабак, свалянето на тираничния Ак-Тон, защитата на бедните и онеправданите кадаци са само част от доказателствата в тази посока. В някои комикси можем да го видим да се бие рамо до рамо с Обществото на Справедливостта, редом до Хоукмен, Атомът, д-р Фейт и другите му герои. Но понякога можем да го видим и като егоистичен и самовлюбен типаж, настоявайки на своето…както може би се очертава да бъде и в бъдещия му филм, в който ще се появи заедно със Супермен – идея, от която феновете на комиксите направо полудяват. Трудни за разгадаване са и отношенията му Шазам заради миналото им и силите им. Понякога двамата се бият заедно в Обществото на Справедливостта, но има и епизоди, в които единият пребива другия. Във филма това беше леко загатнато, когато Адриана разкри, че пещерата, в която почиваше Черния Адам всъщност беше неговия затвор. Особено важен епизод в биографията на Тет-Адам е ролята му в Третата световна война, когато той решава да се повесели и напада Китай като се сблъсква с най-могъщите китайски герои от Великата Десятка. В крайна сметка американците решават, че Тет-Адам е по-опасен от останалите държави и изпращат Обществото на Справедливостта в подкрепа на китайците. Това е може би най-силният момент за Черния Адам тъй като той успява да разбие и двата алианса и бива победен едва след намесата на Последния марсианец. Приключенията на Тет го отвеждат дори в Готъм сити, където по особено коварен начин е подлъган да каже „Шазам“ и да се откаже от силите си. По-късно обаче той ги възвръща и се зарича никога повече да не стъпва в града на Прилепа. Най-сериозният враг на Тет-Адам обаче си остава Супермен. Обикновено такъв сблъсък се наблюдава или когато Супермен става зъл, или когато Черният Адам се опитва да наклепа Шазам, маскирайки се като него и нападайки Човекът от Стомана. И все пак, феновете не са стигнали до консенсус кой от двамата би надделял тъй като все още не сме и видели истински хубав дуел между тях.

Report-China-Bans-The-Rocks-Black-Adam-01

Уменията на Черния Адам са уникални тъй като съчетават силата на шест египетски божества. Онези от тях, които правят Тет почти непобедим са свръхчовешката му сила, скорост и способността да му да лети. Като прибавим към това познанията, интелекта и електрокинезата му, това го прави един от опонентите, които малко герои биха искали да срещнат. Ще завърша тази биография с това, че днес “ДС Комикс” имат нужда от Тет-Адам повече отвсякога. В последната филмова адаптация той показа как дебати от рода на „наистина ли Черният Адам е бил черен“ губят всякакъв смисъл, когато е налица една добре заснета и динамична екшън продукция. Силно се надяваме, че тази тенденция няма да се загуби и за бъдеще ще станем свидетели на още такива достойни филми, които да покажат колко добър, но и разрушителен може да бъде Тет.

Представен от доц. Искрен Иванов

Тагове:  ,

Оставете отговор