Batman Ninja

batman ninja

Batman Ninja бе едно от заглавията тази година, които очаквах с най-голямо нетърпение. Аниме от японски майстори за един от най-култовите супергерои – какво би могло да се обърка? Почти нищо, всъщност, но крайният резултат се оказа далеч по-малко вдъхновяващ от това, на което се надявах.

Всичко започва в Готъм Сити, когато Горила Грод създава Машина на времето, изпратила повечето престъпници и герои в града назад в миналото и по-конкретно в средновековна Япония, в периода, когато за господство над страната се борят различни феодали. Батман пристига с 2 години закъснение от останалите и така е представен пред почти свършения факт, че островната страна е поделена между някои от най-големите му врагове – Пингвина, Отровната Айви, Детстроук, Двуликия и разбира се, Жокера, наричан от населението Краля Демон. За щастие приятелите на Батман, сред които са Жената котка, Алфред, Найтуинг и още ТРИМА Робиновци също са го чакали и заедно с клан местни нинджи, повеждат битка за миналото и бъдещето на Япония…

ninja batman

По сюжет и декор, анимето Batman Ninja страшно прилича на ревюираното наскоро в сайта Sengoku Basara, като просто вместо легендарни японски самураи има персонажи от комиксите на DC. В това няма нищо лошо, обаче Sengoku Basara е сериалче, на което само първата част е 12 епизода, докато тук цялата история е набутана в по-малко от час и половина. Поради това някои герои имат чисто символично присъствие, а други елементи от сюжета, като конфликта между Червената качулка и Жокера, биха ви оставили не в Япония, ами направо в тъмна Индия, ако не знаете подробностите за историята помежду им от света на DC.  Все пак предполагаме, че анимето е за фенове на Батман, които познават в детайл историята на Готъм, затова не го пиша това като голям минус. Като структура на развитие “Batman Ninja” изглежда повлияно най-вече от “Gurren Lagann“, което звучи супер и наистина на моменти надъхва зрителя с постоянно ескалиращия като епика сюжет. Някаква кой знае каква емоция обаче няма – на практика филмът е как Батман се мръщи и изглежда лошо, а Жокера се киска лудешки и троли останалите. Финалната битка можеше да е страхотна, ако сценаристите не бяха решили да я решат накрая просто с because Batman, една от причините този образ да ми отстине след като ми бе станал любим заради филмите на Крис Нолан.

Крайният резултат е интересен експеримент, но нито е на нивото на най-добрите анимета, нито на по-силните анимации за Черния рицар като “Under the Red Hood” или сходния като концепция “Gotham by Gaslight“, излязъл по-рано тази година. Не ми се искаше точно за “Batman Ninja” да давам негативна рецензия, но ако мога да перефразирам един известен наш политик, това е, което имаме като качество.

Тагове:  ,

Оставете отговор