Артемис Фоул

artemis poster

“Артемис Фоул” е най-новият представител на един честно казано умиращ жанр, какъвто са адаптациите по популярните тийн фентъзита, нашумели след “Хари Потър”. Негов режисьор е ветеранът Кенет Брана, който преди години направи първия “Тор”, което ме направи оптимист за филма.

Артемис Фоул е млад гений, син на богат търговец на антики. Таткото обаче внезапно изчезва и бива обвинен в поредица от обири на световноизвестни музеи. В същото време момчето получава мистериозно обаждане от тайнствена фигура, която изисква от него да намери неизвестен предмет за три дни, за да пощади баща му. Артемис се заема със задачата и открива, че феите от ирландските митове са истински, а исканият от тях предмет е смъртоносно оръжие. С помощта на иконома си Домовой, младият Фоул ще трябва да спаси татко си и да не позволи оръжието да попадне в погрешните ръце…

artemis-fowl

“Артемис Фоул” има всичките качества да е хубав фентъзи филм. Не са пестени пари от бюджета и ефектите са много добри, показващи визуално пъстър и интересен свят. Младите актьори, както на момчето, така и на капитанката елфа, с която съдбата му се преплита, са много симпатични, а им помага й квалитетен ветеран, каквато е Джуди Денч. За жалост обаче самият филм не се е получил и вина затова имат режисурата на Брана и сценария. Всичко, което се случва е извънредно хаотично и филмът няма фокус, който да позволи на зрителя да се отпусне и да проследи сюжета. Резултатът е изключително накъсана като темпо лента, която аха-аха да почне и внезапно свършва, без да е доставила истинско удоволствие.

Тъжно е, когато история с толкова потенциал се похаби така, но и това се случва, поради което решението на “Дисни Плюс” да пуснат филма направо в Интернет изглежда гениално. Дори и така обаче може да го пропуснете.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор