Armored Trooper Votoms

votoms

През 1980-та година завършва излъчването си легендарното аниме „Мобилен Костюм Гъндам“, което само създава нов стандарт и прецедент за мека анимето (аниме включващо гигантски роботи) след него, с тежкия си сюжет, изпипана драматургия и не на последно място с реалистичния си подход към роботите, представяйки ги повече като военни машини, отколкото като магически свръхоръжия. Ражда се ‘’real robot’’ жанра. За разлика от мека аниметата преди Гъндам, където гигантските роботи са или магически, или разработени с извънземна технология и където биват използвани от избрани герои, за да спасят света, в „Гъндам“ роботите са просто машини, които по време на бой може да понесат щети, амуницията да им свърши или просто произволно системите им да се повредят. Конфликта на Гъндам е просто война в бъдещето, водена с такива роботизирани оръжия. Не след дълго, тази свежа за времето си промяна в жанра, изключително популярен тогава довежда до това „Сънрайз“(компанията спонсорирала  Гъндам) да започне множество нови проекти опитващи се да повторят успеха на хита от 1980та. Първият (и един от по-успешните) е „Брониран Войник ВОТОМс“, който ще обсъдим днес.

votoms in between

Далеч, далеч в бъдещето, когато даже люлката на човечеството е забравена от людския род, бушува огромна война в галактика Астрагиус. Междузвездните съюзи Гилгамеш и Бярлант се борят за надмощие един със друг в продължение на сто години в конфликт с невъобразими мащаби, където милиони хора умират всеки месец. Основното оръжие с което този конфликт се води са титулярните ВОТОМс-и (Vertical Oriented Tank for Offence and Maneuvers), по-познати като Бронирани Войници. Високи четири метра хуманоидни машини, изискващи един пилот, за да действат и лесно пригодими за всяко бойно поле.

votoms plot

Кирико Кюви е един от безброй многото пилоти на Бронирани Войници. Мрачен, затворен и предпочитащ действията му да говорят вместо думите му, за двадесетте години от живота си той не  е виждал нищо друго освен рат.  Той бива преместен в нов отряд за тайна мисия в самият край на войната, състояща се в на пръв поглед лесно проникване във вражеска база. Само дето Кирико открива, че базата в която отряда му нахлува, смазвайки всичката съпротива по пътя си, е съюзническа. И, че единствената причина да е бил привикан е проста – той трябва да поеме вината за сложна политическа маневра от страна на сенчеста фракция в управлението на Гилгамеш. Докато бяга за живота си, той попада на мистериозна жена в туба със странна синя течност и запечатал това видение в паметта си отива в изгнание, заклевайки се да разбере кой е отговорен за инцидента почти коствал живота му и коя е жената приковала погледа му. Гонен и от правителството за военното престъпление, накаран да извърши и от тайната организация манипулирала го, той скита из галактика едва сега възстановяваща се от сто години война, търсейки отговори на въпросите си и измъчван от ужасяващото си минало, подпомаган само от малка група съмнителни цивилни, които веднъж забъркали се с него нямат избор,освен да бягат за животите си заедно с него.

votoms genre

ВОТОМс със лекота надминава Гъндам,когато  става дума за мрачна атмосфера, заменяйки бляскавото, но леко цинично представено земно бъдеще с унила галактика, изпълнена със съвсем битово униние. Бронираните Войници също така са много по-слаби и много по-склонни към повреда от Мобилните Костюми. Като цяло основна тема на анимето е повече поглъщащата сила на конфлика и унищожението оставащо след тях – в изгорялата земя и в пречупените съзнания на оцелелите войници. Самият Кирико прекрасно представлява това със циничният си, мрачен характер и сблъсъците му с Гото, Кокона и Ванила – отрепките от Уудо, с които пътува, заради неспособността на Кирико да се върне към цивилния живот. Саундтрака на ВОТОМс добре представлява унинието и разочарованието, бликащи от историята му със смесица от синтезатори и духови инструменти и съдържа някои доста запомнящи се и атмосферични парчета. За жалост анимето представя депресията и празнотата прекалено добре, имайки протяжен и понякога даже монотонен сюжет, което до голяма степен отнема от удоволствието при гледане,особено ако човек обича бързо развитие в действието. Анимацията е нелоша за 1984та година, когато това аниме излиза,но не впечалтява. За сметка на това механичният дизайн представя практични роботи, лишени от украса и носещи простичък, но и леко зловещ чар. Дизайнът на героите е прекрасен, представящ разнообразни, но все пак леко убито изглеждащи образи, като самият Кирико блести с простотата, но и уникалността си. Битките, защото разбира се има такива (дори и водени до безсмислен край,донасящ повече вреда отколкото полза за участниците) са донякъде по-близки до реалността на военните действия с бронирани машини и затова доста по-скучни от тези в „Гъндам“ и включват предимно това различни Бронирани Войници да се гонят на колела закачени за стъпалата им през джунглата (помните ли Виетнам?) и пустинята (Афганистан,някой?), да стрелят един по друг и да търсят прикритие. Това за жалост бързо омръзва,въпреки че има няколко битки,които изкривяват малко формулата, включително една в космоса и една по улиците на оживен град. ВОТОМс включва и немалко препратки към по-стара научна фантастика,които човек може да открие, ако гледа внимателно.

votoms battles

В общи линии „Брониран Войник ВОТОМс“ е аниме с множество добри, но и множество лоши страни,което едва ли би се харесало на всеки. Но за тези хора готови да се потопят във бавно движеща се мрачна драма, където няма щастлив край за никого, това аниме ще бъде  перфектно. Та даже има и няколко продължения, ако на човек му се ще да се депресира напълно.

Ревю на Стефан Куюмджиев

Тагове:  ,

Оставете отговор