Animal Farm (1954)

animal farm 1954

Animal Farm e пълнометражен анимационен филм, заснет през 1954-та година по  едноименната политическа приказка с животни на легендарния писател Джордж Оруел.

Животните във фермата на мистър Джоунс не живеят добре. Техният стопанин е пияница и пройдоха, взима им почти всичко и ги бие немилостиво. Според стария шопар, наречен Майора, зверовете трябва да се вдигнат на бунт, да се освободят и да живеят в братство и равенство. Майора си отива, но скоро след това сгоден случай позволява на животните да прокудят Джоунс. Сега е време да уредят живота си наново и справедливо. Прасетата, като най-умни, поемат контрола над властта, но едното от тях, Наполеон, съвсем не смята да живее наравно с останалите…

napoleon

“Фермата на животните” е чудесна и като цяло вярна адаптация на класическата книга на Оруел с леко променен финал. Анимацията е великолепна и почти не мога да повярвам, че е правена през 50-те години – като качество не виждам да отстъпва на продукциите на Disney, а като теми, естествено е по-сериозна. Особено сполучливи са мимиките и излъчването на злодея Наполеон, който показва колко страшен и в същото време смешен е един безмилостен диктатор. Темата за абсолютната власт, която покварява абсолютно е вечна, а начинът, по който егалитарните мечти се изкривяват в антипода си е предупреждение, което трябва да чуем и днес. Прекрасен филм и съм благодарен на баща ми, професор Иво Драганов, че ми препоръча да го гледам.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор