Сюзан Купър

Сюзан Купър

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 28.10.2007


Сюзан Купър е британската писателка, по чиито книги бе направен поредния фентъзи хит на голям екран “Началото на Мрака”. Той е вдъхновен от втората книга на едноименна поредица, написана през 70-те години.
Сюзан е родена на 23 май 1935 година в град Бърхам. На 21 години си мести в Уелс заедно с родителите си. Висше образование завършва в Оксфорд.
След завършване тя работи като репортер във вестник “Sunday Times”, като е под личното ръководство на великия Йън Флеминг – създателят на Джеймс Бонд. В свободното си време Сюзан Купър пише началото на това, което ще се превърне в поредицата “Началото на Мрака” (“Dark is Rising”), а също така пише и научнофантастичната книга “Mandrake”.
През 1963 година Сюзан Купър се мести в САЩ.
Първата книга от “Началото на Мрака” – “Over Sea, Under Stone” излиза през 1965 година, но втората част – “Dark is Rising”, публикувана през 1973 година и носи славата на един от най-добрите автори. За тази книга Купър е отличена с награда “Newberry”. Успехът на Купър продължава и със следващите книги от поредицата – четвъртата част “Grey King” (“Сивият Крал”) отново печели “Newberry”, а освен това взима и наградата Тир-на-Ног за популяризиране на келтската култура. Последната част от сагата, “Silver on the Tree” дублира наградата “Тир-на-Ног”.
След края на поредицата Купър не достига предишната си популярност, макар да издава още книги за деца. През тази година обаче тя имаше възможност да се присъедини в онзи избран списък автори, имали възможността да видят своят свят претворен на голям екран.
Днес Сюзан Купър живее в Кънектикът и е част от Националната Литературна Агенция за детски книги, целяща популяризирането на четенето сред младите.

Библиография:
The Dark Is Rising
(“Началото на Мрака”)

1 Over Sea, Under Stone (1965)
2 The Dark Is Rising (1973)
3 Greenwitch (1974)
4 The Grey King (1975)
5 Silver on the Tree (1977)

Други произведения:

Mandrake (1964)
Dawn of Fear (1970)
Seaward (1983)
The Boggart (1993)
The Boggart and the Monster (1997)
King of Shadows (1998)
Green Boy (2002)
Victory (June 2006)

Рисувани книжки за деца:

Jethro and the Jumbie (1979)
The Silver Cow (1983)
The Selkie Girl (1986)
Matthew’s Dragon (1991)
Tam Lin (1991)
Danny and the Kings (1993)
Frog (2002)
The Magician’s Boy (2005)

Оставете отговор