Стефани Майър

Стефани Майър


Author: Darth Sparhawk
Date: 11.01.2009

Photobucket
Стефани Майър е американска писателка на вампирски романи, чиито успех е сравняван с този на Дж. К. Роулинг (макар самата Майър отхвърля подобни сравнения). Тя е родена на 24 декември 1973 година в Хартфорд, щата Кънектикът. Израства във Финикс, Аризона, в семейство с пет деца, а по-късно завършва висшето си образование в Юта. Омъжена за съпруга си Кристиян, от който има три деца. По религиозно вероизповедание е мормон.
Майър казва, че идеята за романът “Здрач” и се явила насън на 2 юни 2003 година. Тя сънувала вампир, който е влюбен в смъртно момиче, но в същото време иска да изпие кръвта и. Макар да няма писателски опит, тя приключва първият си роман за три месеца и сключва договор за трилогия по темата, за която получава авансово 750 000 долара – една огромна за дебютиращ автор сума. Книгата постига невероятен успех както по продажби, така и в отзивите от критиците, като “Амазон” я обявява за най-добрата книга на десетилетието.
“Здрач” бива последван от още три книги, които от 2008 започват да бъдат и филмирани. Освен тази история Майър е написала и научнофантастичният роман “The Host”. Популярността на нейните вампирски романи днес огромна, като преди издаването на първия том в България ИК “Егмонт” цитира данни, които сочат 50 млн. бройки световен тираж. Основно феновете на книгата са момичета, а тяхната отдаденост към произведенията отстъпва единствено на манията по “Хари Потър”. Въпреки, това Майър отхвърля сравненията с британската си колежка.
„Никога няма да има втора като Дж. К. Роулинг,” отсича самата Майър. „Аз съм щастлива да съм просто Стефани Майър”.

 

Оставете отговор