Волфганг Холбайн

Волфганг Холбайн

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 03.12.2006

Волфганг Холбайн

Може би най-известния (континентално) европейски автор на фентъзи в света е германецът Волфганг Холбайн, добре познат у нас с фантастичните си приключения, издадени от “Лира Принт”.
Холбайн е роден на 11 август 1953 година във Ваймар. Той започва да пише разкази на 15 години. Писателската му звезда изгрява когато заедно с жена се Хайке (която по думите му носи приказното в книгите му) изпращат ръкопис на конкурс за фантастика и фентъзи. Ръкописът печели и се превръща в романът Märchenmond (“Вълшебната Луна”), който става бестелър и продава над 2 млн. бройки. Така кариерата на Холбайн потръгва и до ден днешен той е написал над 200 (!) книги, включително осем за “Индиана Джоунс”. Въпреки това протекционизма в Англия и САЩ пречи на книгите му да бъдат публикувани на английски език и чак през 2006 година издателство “TokyoPOP” публикува “Вълшебната Луна”.
Любимата книга на Холбайн от собствените му е Hagen von Tronje, адаптация на мрачна германска легенда за убиецът на легендарния герой Зигфрид (“Песента на Нибелунгите”).

Избрана Библиография:
Bibliography (Selection)
• 1984 Die Kinder von Troja – (The Children Of Troy)
• 1986 Hagen von Tronje – (Hagen Of Tronje)
• 1987 Midgard – (Midgard) (with Heike Hohlbein)
• 1988 Drachenfeuer – (Dragon Fire)
• 1988 Die Moorhexe – (The Moor Witch)
• 1989 Odysseus – (Odysseus)
• 1989 Der Greif – (The Gryphon)
• 1990 Das Teufelsloch – (The Devil’s Hole)
• 1991 Spiegelzeit – (Mirror Time)
• 1992 Unterland – (Underland)
• 1993 Das Druidentor – (The Druid Gate)
• 1993 Die Prophezeiung – (The Prophecy)
• 1994 Die Bedrohung – (The Menace)
• 1995 Dreizehn – (Thirteen)
• 1996 Die Rückkehr der Zauberer – (The Return Of The Sorcerers)
• 1996 Schattenjagd – (Shadow Hunt)
• 1997 Katzenwinter – (Cat Winter)
• 1997 Wolfsherz – (Wolvenheart)
• 1998 Die Nacht des Drachen – (The Night Of The Dragon)
• 1998 Wyrm – (Wyrm)
• 1999 Dunkel – (Dark)
• 1999 Krieg der Engel – (War Of The Angels)
• 2000 Das Avalon-Projekt – (The Avalon-Project)
• 2001 Flut – (Flood)
• 2003 Das Buch – (The Book)
• 2004 Der Ring der Nibelungen – (The Ring Of The Nibelungs)
• 2004 Feuer – (Fire)
• 2004 Das Blut der Templer – (The Blood Of The Templars) (after the german movie of same name)
• 2005 Das Blut der Templer II – Die Nacht des Sterns – (The Blood Of The Templars II – The Night Of The Star)
• 2005 Anubis – (Anubis)
• 2005 Die Tochter der Himmelsscheibe – (The Daughter Of The Skydisk)
• 2006 Das Paulus-Evangelium – (The Paulus-Gospel)
Märchenmond
(with Heike Hohlbein)
• 1983 Märchenmond – (Magic Moon)
• 1990 Märchenmonds Kinder – (Children Of Magic Moon)
• 1998 Märchenmonds Erben – (Heirs Of Magic Moon)
• 2005 Die Zauberin von Märchenmond – (The Sorceress Of Magic Moon)
Enwor
(with Dieter Winkler)
• 1983 Der wandernde Wald – (The Wandering Forest)
• 1983 Die brennende Stadt – (The Burning City)
• 1984 Das tote Land – (The Dead Land)
• 1984 Der steinerne Wolf – (The Wolf Of Stone)
• 1984 Das schwarze Schiff – (The Black Ship)
• 1987 Die Rückkehr der Götter – (The Return Of The Gods)
• 1989 Der flüsternde Turm – (The Whispering Tower)
• 1989 Das schweigende Netz – (The Silent Net)
• 1989 Das vergessene Heer – (The Forgotten Army)
• 1989 Die verbotenen Inseln – (The Forbidden Islands)
• 1999 Das elfte Buch – (The Eleventh Book)
Azrael
• 1994 Azrael – (Azrael)
• 1998 Azrael – Die Wiederkehr – (Azrael – The Return)
Nemesis
• 2004 Die Zeit vor Mitternacht – (The Time Before Midnight)
• 2004 Geisterstunde – (Witching Hour)
• 2004 Albtraumzeit – (Nightmare Time)
• 2004 In dunkelster Nacht – (In Darkest Night)
• 2004 Die Stunde des Wolfs – (The Hour Of The Wolf)
• 2004 Morgengrauen – (Dawn)
Charity
• 1989 Die beste Frau der Spaceforce – (The Best Woman Of The Spaceforce)
• 1990 Dunkel ist die Zukunft – (Dark Is The Future)
• 1990 Die Königin der Rebellen – (The Queen Of The Rebels)
• 1990 In den Ruinen von Paris – (In The Ruins of Paris)
• 1990 Die schlafende Armee – (The Sleeping Army)
• 1990 Hölle aus Feuer und Eis – (Hell of Fire And Ice)
• 1991 Die schwarze Festung – (The Black Fortress)
• 1991 Der Spinnenkrieg – (The Spider War)
• 1991 Das Sterneninferno – (The Star Inferno)
• 1991 Die dunkle Seite des Mondes – (The Dark Side Of The Moon)
• 1998 Überfall auf Skytown – (Raid On Skytown)
• 1999 Der dritte Mond – (The Third Moon)
Die Legende von Camelot – (The Legend Of Camelot)
(with Heike Hohlbein)
• 2000 Gralszauber – (Grail’s Magic)
• 2001 Elbenschwert – (Elf Sword)
• 2002 Runenschild – (Runes Shield)
Anders
(with Heike Hohlbein)
• 2004 Die tote Stadt – (The Dead City)
• 2004 Im dunklen Land – (In The Dark Land)
• 2004 Der Thron von Tiernan – (The Throne Of Tiernan)
• 2004 Der Gott der Elder – (The God Of The Eldar)
Genesis
(with Heike Hohlbein)
• 2006 Eis – (Ice)
• 2006 Stein – (Stone)
• 2006 Diamant – (Diamond)
The Dark Eye – Das Jahr des Greifen (The Year Of The Gryphon)
(with Bernhard Hennen)
• 1993 Der Sturm – (The Storm)
• 1994 Die Amazone – (The Amazon)
• 1994 Die Entdeckung – (The Discovery)
Indiana Jones
• 1990 Indiana Jones und das Schiff der Götter – (Indiana Jones And The Ship Of The Gods)
• 1990 Indiana Jones und die Gefiederte Schlange – (Indiana Jones And The Feathered Snake)
• 1991 Indiana Jones und das Gold von El Dorado – (Indiana Jones And The Gold Of El Dorado)
• 1991 Indiana Jones und das verschwundene Volk – (Indiana Jones And The Vanished People)
• 1991 Indiana Jones und das Schwert des Dschingis Khan – (Indiana Jones And The Sword of Genghis Khan)
• 1992 Indiana Jones und das Geheimnis der Osterinseln – (Indiana Jones And The Secret Of Easter Island)
• 1993 Indiana Jones und das Labyrinth des Horus – (Indiana Jones And The Labyrinth Of Horus)
• 1994 Indiana Jones und das Erbe von Avalon – (Indiana Jones And The Legacy Of Avalon)

Оставете отговор