Ашок Банкър

Ашок Банкър

Според индийците “Рамаяна” – мащабната поема за едно от човешките превъплъщения на бога-пазител Вишну, е най-старата песен в света, преписвана на митологичния поет Валмики. Друго тяхно произведения – “Махабхарата” (което в превод означава “Великата Битка”) пък е най-голямата литературна творба, създавана някога.
Поради многото специфики на индийската култура обаче – често тя е твърде сложна и неразбираема за останалия свят – тези иначе вълнуващи истории за героизъм, саможертва и магия остават на заден план и не се радват на популярността на по-известните митове за Гилгамеш, Херкулес, Кучулейн, Беоулф. От скоро обаче един от водещите дейци на съвременната култура на Индия – Ашок Кумар Банкър – се зае да изтупа старите истории от прахта, давайки им бляскавия вид на епично фентъзи.
Ашок, който днес е на около 40 години и живее с жена си и двете си деца в Бомбай е признат за пионер сред днешните писатели на огромната и древна индийска държава. Той е автор на първите криминални романи на Индия, на първата индийска книга, публикувана в Интернет, на първия англоезичен индийски сериал, както и на много стихотворения, издадени по целия свят. Написал е и също два популярни гида – на Боливуд (индийската версия на Холивуд) и на творчеството на Стивън Кинг.
От скоро обаче той се е отдал изцяло на дръзкия си проект да претвори древните и величави поеми на страната си в завладяващо епично фентъзи.
И началото, разбира се, е “Рамаяна”-та. Историята е следната – горда и непристъпна, Айодия, могъщата столица на принц Рама се издига непревземаема и непобедима, носителка на славна история.
Но скоро тя ще стане на пепел…
Защото срещу нея от най-тъмните бездни на пъкъла се надига Равана всесилен Господар Демон, от който дори боговете треперят. Той се е заклел да унищожи Айодия и да изколи жителите и, подлагайки самия Рама на нечовешки изтезания и след това връщайки го в този живот отново и отново.
Сега младия, едва 16-годишен Рама и спътниците му ще трябва да се отправят на смъртоносно пътешествие срещу адските си противници…
Очаква се книгите да са общо 7, като първите две вече са на пазара във Великобритания. Иначе правата на “Рамаяна” са закупени в 50 държави, като сред издателите са Уорнър Аспект, Орбит, “Рандъм”-Германия, Пенгуин”-Индия

 

Библиография :
PRINCE OF AYODHYA: Book One
SIEGE OF MITHILA: Book Two
DEMONS OF CHITRAKUT: Book Three
ARMIES OF HANUMAN: Book Four
LAIR OF RAKSHASAS: Book Five
LORD OF LANKA: Book Six
KING OF AYODHYA: Book Seven


Похвали за амбициозния проект вече има много от “Пъблишърс Уикли, Барнс и Нобъл, Кейт Елиот, Дейв Дънкан, Хариет Клошнър и пр.
Но Ашок готви и друг изненади. След Рама той ще опише приключенията и на друг “аватар” на Вишну Кришна, както и на Ганеш – богът-слон. Най-голямото предизвикателство обаче е историята на Великата Битка”Махабхарата”, която ще започне да излиза през 2004 година…
Само времето ще покаже дали този нестандартен автор ще се наложи сред лютата англоезична конкуренция. Със сигурност обаче появата му не остана незабелязана.

Оставете отговор