Симба

lion-king-disney

Симба е главният герой в “Цар Лъв”, класическата анимация на “Дисни”, която получи епичен римейк тази година. Той е син на Муфаса, владетелят на саваната и като такъв е престолонаследник на лъвските земи, без да знае, че с това предизвиква гнева на вуйчо си Скар, който сам храни амбиции за трона.

YoungSimba

Като младо лъвче, Симба е доста лекомислен, но и храбър, като отива заедно с приятелката си Нала в слонското гробище, въпреки изричната забрана на баща си. Там той бива нападнат от хиените, управлявани от Шензи и въпреки смелостта си , едва не загива, но бива спасен от Муфаса. Баща му по-късно отправя сериозна критика към безотговорното поведение на сина си, без да знае, че безразсъдните му постъпки са тайно подскокоросвани от Скар. Чичото на Симба го убеждава, че за да върне уважението на баща си, той трябва да “открие рева” си в тясна клисура, като всъщност е замислил пъклен план, с който да отстрани и него, и баща му. Симба, който не подозира нищо, приема.

simba cub

За съжаление играта се превръща в трагедия, когато хиените на Шензи насъскват цяло стадо антилопи към клисурата и животът на Симба отново бива застрашен. Скар, който е подсказал на хиените какво да направят, предупреждава брат си за случващото се и така го примамва в клисурата. При все това, Царят Лъв се справя с предизвикателството и въпреки ударите на ужасените антилопи, успява да спаси сина си и след като го оставя на сигурно място, почти успява да се измъкне на безопасно място, изкачвайки се по стръмните стени на клисурата. За съжаление, тогава Скар се намесва директно, възползва се от уязвимото положение на Муфаса и го скрива, като успява да го направи, без Симба да забележи. След това Скар внушава на младото лъвче, че то е виновно за смъртта на собствения си баща и го прокужда от земите на лъвовете.

hakuna matata

Симба се озовава в пустинята, където го очаква сигурна смърт, но бива намерен и спасен от двама приятели, Тимон и Пумба, сурикат и глиган, които живеят в изумително красив оазис, според философията “Хакуна Матата”. Тя твърди, че трябва да живееш живота си, като гледаш само напред, отказваш да поемеш отговорности и забравяш миналото. Симба бива привлечен от нея и макар да се храни само с насекоми, израства като красив млад лъв.

Simba

Безметежният му живот бива прекъснат от порасналата Нала, която е избягала от царството на Скар. Тя носи ужасни новини – управлението на предателя и хиените е катастрофално и в земите на лъвовете вече няма нито храна, нито вода. Първоначално Симба не желае да се замесва поради угризенията си на съвестта за смъртта на Муфаса, като дори предлага на Нала да остане с него в оазиса. Но появата на маймуната мъдрец Рафики, който разкрива пред Симба духа на баща му, променят мисленето на младия лъв, който тръгва заедно с приятелката си, да освободи своите земи. Тимон и Пумба също се присъединяват към него.

lion-king-rev2

Когато стига владенията на баща си, Симба вижда как Скар тормози майка му Сараби и се изправя срещу него в решителна битка. Макар да е по-млад и силен, първоначално героят е в неизгодна позиция срещу Скар, който използва съмненията му относно смъртта на Муфаса, за да го притисне. В самодоволството си Скар обаче разкрива, че в действителност той е убил стария Цар Лъв, което дава нови сили на Симба. Той изблъсква злодея и го запраща при хиените, които се обръщат срещу него.

След това Симба става новият Цар Лъв, жени се за Нала и има лъвчета от нея, продължавайки Кръговрата на Живота.

Тагове:  

Оставете отговор