Рекордно дълъг Панаир на книгата отвори врати пред НДК

miranda book fair

Днес, на светлия български празник 24 май, бе открито поредното издание на традиционния Пролетен панаир на книгата. Тази година е изключителна, тъй като той ще продължи цели 10 дена – до края на следващата седмица. Лично аз поне не помня такова времетраене, но то ще позволи на повече читатели да посетят събитието и да се снабдят с хубави книги, макар че аз вече опуках една немалка сума още в откриващия петък. Това според мен е и най-хубавият начин за отбелязване на празника, който честитим на всички наши читатели.

miranda banner

Традиционно силно е присъствието на издателство “Миранда“, които със заглавията си за деца се превърнаха в наши любимци през последните години и обраха някои от най-престижните награди на клуба ни. За тази пролет големият хит са торбичките с култови български книжки като “Гъбарко” и “Работна мецана”, а в тях може да пъхнете актуалните им нови хитове като илюстрованите издания на “Малкия Мук” и “Одисея”, както и излезлите през предните няколко месеца книжки за симпатични герои като Тафити и мишлето Тип. Мисля, че за пореден път техният щанд е най-пъстър и атрактивен на Панаира, макар силни предложения за деца да не липсват. Цените на книгите им също са много изгодни и изкусителни.

max bookdarker

Традиционно много силни са и предложенията от издателство “Бард“, също многократни лауерати от наградите на Цитаделата и любими на поколения българи. Ясно е, че основният акцент е върху новия сборник “Харесвате го по-мрачно” от Краля на ужаса Стивън Кинг, но като фен на Формула 1 аз бях привлечен от “Неудържимият Макс Верстапен”, биография на настоящия световен шампион от писателя Марк Хюс, която планирам да прочета с голям интерес. Иначе за феновете на класиката има нови издание на томовете от “Колелото на времето” на Робърт Джордан, които винаги ще предизвикват сантимент сред феновете на жанра.

Напоследък скорост набира и издателство “Ерове“. То нашумя с романа “Мамник” на Васил Попов, превърнал се в истински хит сред широк кръг читатели у нас, като успехът му провокира издание на следващ том от автора – “Пермафрост”. На мен той ми се стори дори по-интересен и си го взех с комбинация с “Под нулата”, роман за чудовища от писателя Дейвид Кеп, участвал в написването на сценариите за филми като “Джурасик Парк”, “Спайдър-мен” и “Индиана Джоунс”. Техният щанд ми направи впечатление и с убийствено изгодната си промоция, а именно закупуването на две книги на цената за по-скъпата от тях.

zagreus

Не е за подценяване и щанда на издателство “Кибеа“. Причината затова е в новия детски роман “Злато от Загрей”, базиран върху тракийските митове и легенди. По принцип с наследството на този древен народ, живял по едно и също време с античните гърци, се спекулира прекомерно, но в случая гарант за качеството на книгата е името на писателката – Весела Фламбурари, носителка на нашата награда за БГ Автор на годината и българска номинация за фестивала “Еврокон”. Изданието на книгата й е много красиво, с илюстрации от легендата Петър Станимиров.

gamebooks

Честно казано, може би скритият ми фаворит на този Панаир обаче са от щанда на книгите-игри. Не мога да си кривя душата, хората от тази общност са доста големи чешити и често правят лошо впечатление в Интернет с постоянните заяждания и крамоли. Издателската им дейност обаче за тази година е безупречна, като впечатление прави сборникът “Неразказани легенди” с участието на Бранимир Събев и “Сърце от лед”, пета част от класическата поредица “Ново поколение книги-игри” с автор Дейв Морис. А това е само малка част от заглавията им. Хвала за подбора и дано занапред повечето фокус пада върху тези неща.

Разбира се, това са само част от щандовете, на които може да попаднете и съм сигурен, че други гости са открили специални книги за себе си при щандовете на “Сиела”, “Хермес”, “Изток-Запад”, “Колибри”, “Артлайн” и много други, взимащи участие в събитието. За съжаление прогнозите са, че през следващите дни ще вали дъжд, което ще затрудни събитието и поставя под въпрос добра идея ли е наистина Панаирът да се случва на открито, предвид променливото време, характерно за тази част от годината. Когато аз отидох обаче грееше слънце и навсякъде имаше тълпи от хора, така че пожелавам тази картинка да се запази и през следващите девет дни. Панаирът на книгата е чудесно събитие и се радвам, че стойностните заглавия, които се предлагат на него стават все повече и повече, умножавайки се с всяка изминала година. Вярвам, че читателите ще го оценят.

bookfair

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор