Обитателите на пицария “Фреди”

five nights

Първата статия в рубриката ни за Същества през 2024-та година е посветена за обитателите на пицария “Фреди”. Те са аниматроника – роботи, изобразяващи животни, задвижвани механично. Замислени са да радват посетителите на заведението, най-вече децата и да бъдат като техни приятели. Създадени са от Хенри Емили и са програмирани така, че да могат да пеят и танцуват. Те са далеч по-силни, отколкото е нормално за аниматроника. Идеята е могат да бъдат ползвани и като костюми, но това е твърде опасно, тъй като вътре в тях механизмите на аниматрониката могат да разкъсат актьора отвътре, ако той не е обучен как да работи с тях.

freddy

Фигурите, познати от филма “Нощна смяна във Фреди” са четири плюс един. На първо място това е мечокът Фреди (Freddy Fazbear). На вид той е не особено дебела кафява мечка с шапчица. Фреди е талисман на заведението и основна негова звезда. В книгите от поредицата се споменава, че вътре в него има механизъм, подобен на музикална кутия, който свири. Фреди е доста силен, способен да вдига мебели и да ги мята настрани, а също така е опасен, ако те ухапе. Във филма се показва, че може направо да ти откъсне главата.

bonnie

Втората фигура в пицарията е на заек на име Бони (Bonnie). Той свири на червена китара и също притежава голяма сила. В книгите се споменава, че може да разтърси цял ред тоалетни. Във филма се показва, че няма проблем да убие човек, озовал се в неговото помещение.

chica

Третата фигура е на Чика (Chica). Тя е голямо пиле, напомнящо това от улица “Сезам”, но със зъби в устата. Чика е доста голяма и силна, а освен това държи в оформените си като ръце крила поднос с кекче, което е още една опасна фигура и във филма може да скача, превръщайки се в самостоятелна бойна единица.

foxy

Четвъртата фигура е на Фокси (Foxy). Той е лисица-пират с превръзка на едното око и кука на едната ръка. Фокси е най-пъргав и може би най-опасен от оригиналните фигури. Във филма се запомня с това, че си тананика весела мелодия, преди да нападне.

golden freddy

Последната и най-загадъчна фигура е на златния Фреди (Golden Freddy). Това е жълтеникава версия на оригиналния талисман на пицарията, но с повече паранормални сили и не толкова механичен. Той е някак отделно от другите четири фигури и им служи за водач. Ако се налага, може да убива хора, което прави и когато иска да постигне целите си.

Нито една от тези пет роботизирани фигури не е предвидена да бъде опасна за посетителите. Те биват покварени не заради бъг в програмата си, а заради престъпленията на убиеца Уилям Афтън. Това е човек, убивал малки деца и скривал телата им в аниматрониката на пицарията. В резултат духовете на децата обитават роботите и ги активират ако някой нахлуе без да има право в изоставеното след смъртта им заведение.

afton

Призраците на децата нямат спомен за смъртта си и поради това са лоялни на Афтън, който също има костюм, но на жълт заек. Накрая Аби Шмид им разкрива с рисунка, че са манипулирани и те се обръщат срещу създателя си, убивайки го така, както той е отнел техния живот.

Фигурите от пицария “Фреди” са култови персонажи от серия компютърни игри, появили се още на страниците на множество книги, преди да стигнат големия екран. Надяваме се да ги срещаме още много пъти!

fnafbots

Представени от Александър Драганов

Оставете отговор