Лийф

lief2

Лийф от Дел е главният герой в поредицата “Походът за Делтора” на Емили Рода, по-късно адаптирана и на аниме. Първоначално уличен хулиган и пакостник, по-късно той става приключенец, а накрая научава и истинската си самоличност, а именно крал на Делтора.

Лийф е роден след като баща му крал Ендон бива свален от власт и е принуден да се крие под името на приятеля си Джаред, като работи като ковач. По това време вълшебната страна Делтора е под властта на Господаря на сянката и населението й бива подложено на тормоз от страна на неговите копои, Сивата стража. В такава среда израства Дел, който си печели славата на пакостливо и непослушно дете, което дразни властта. В същото време обаче Лийф получава добро обучение както по бойни изкуства, така и в областта на логиката и аритметиката, така че става изобретателно, пъргаво и находчиво момче. Въпреки това, често по време на белите му той получава помощта на бездомника Барда, бивш страж от времето на Ендон, останал близък с баща му.

Lief1

Пътят на Лийф към нещо повече от това да бъде дребен разбойник започва когато баща му разкрива част от истината, а именно, че Делтора е паднала след като вълшебните камъни от колана на владетеля й са били разпръснати из различни краища на страната. Лийф получава колана и задача да събере камъните, макар всеки от тях да се охранява от могъщо чудовище. На негова помощ идва и странника Барда, като двамата се отправят първо към Горите на Мълчанието, където първият камък се пази от Рицар на Смъртта. Двамата успяват да се справят с помощта на дивото момиче Жасмин, което решава да им помогне, а после се отправят към Езерото на Сълзите, където отмъкват и втория камък от вещицата Теган, противник, който в анимето се появява на пътя им още няколко пъти. По-нататък двамата минават за следващите камъни през Плаващите Пясъци и Града на Плъховете, където срещат още по-опасни противници в лицето на противен рояк човекоядни пчели и гигантски змей, като всеки път успяват да се справят на косъм. Късметът почти им изневерява в Планината на Ужаса, където се изправят срещу гигантския жабок Гелиг, чиято кожа е непробиваема и покрита с отровна слуз. Лийф обаче го побеждава с вълшебна вода, която превръща погълналия я в дърво, стига да има зли помисли. След това той достига но Лабиринта на Звяра, където отмъква още един камък от гигантски плужек, а по пътя се среща с герои от Съпротивата, бунтовници срещу мрачния владетел, сред които са мистериозния приключенец Дуум и младото момче Дейн, което изглежда от знатен произход. Лийф достига заедно с Барда и Жасмин до Долината на Изгубените, където се сдобива с последния от вълшебните камъни, надвивайки илюзиите на зъл магьосник, но след това липсата на знания за това кой е всъщност го карат да предложи колана на Дейн. Това се оказва груба грешка, тъй като другото момче всъщност е Ол, изчадие, което сменя лика си по свое усмотрение. Лийф все пак успява да се справи и с него и обединява камъните в колана, като при завръщането си в столицата Дел пропъжда от там Господаря на сянката и бива обявен за крал.

lief and dain

Като владетел на Лийф на му е леко, тъй като той е принуден да се изправи срещу интригите на Господаря на сянката, който продължава да стоварва неприятели на пътя му – в анимето това са други Оли, ала в книгите по-лоши противници, червеи, които паразитират върху ума на жертвите си и ги превръщат в предатели. На всичкото отгоре Господаря на сянката държи роби в своята прокълната страна и мнозина от тях са граждани на Делтора. За да ги освободи Лийф се отправя на ново рисковано пътешествие с Барда и Жасмин, като научава миналото на Земята на сянката – на вълшебна страна, наречена Пира, която е била заробена. Лийф обаче успява да събере трите къса от мистичната й Свирка, загубена преди вековете и с това се изправя срещу Господаря, като измъква пленените роби от Делтора и слага край на ужасяващия му план той да ги зарази със своите контролиращи волята им паразити.

lief attack

С това бедите на младия владетел не свършват, тъй като Господаря на сянката е стоварил проклятие за недоимък върху Делтора, което се поддържа от четири артефакта на злото, наречени Сестри. Лийф трябва да ги намери и унищожи, като едновременно с това един по един пробужда и малцината оцелели Дракони на Делтора – своенравни и могъщи зверове, които обаче не се кланят на Господаря и заради това в миналото едва не са били избити от неговите крилати чудовища, гигантските птици Ак-Баба. Лийф показва уменията си на владетеля, като придумва драконите да забравят различията си и да му помогнат срещу най-страшното оръжие на Господаря, Сивата напаст, репликираща сама себе си слуз, която заплашва да залее Делтора след края на Сестрите. Поразена от драконовия пламък, Слузта отстъпва и Ак-баба също биват победени, а макар никога да не може напълно да се отърве от своя противник, Лийф се затвърждава като истински крал и герой – храбър, смел, жертвоготовен и вдъхновяващ приятелите си в борбата срещу силите на злото.

lief3

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор