Аладин

aladin

Филми като „Аладин“ винаги са се приемали със сериозна доза скептицизъм и критицизъм не само заради сюжета си, но и заради това, че често биват смятани за детски истории, които виждат в малките деца огромни касички. Поне в този случай това не е така. Римейкът на филмчето от 1992 година е виртуално пиршество, което ще разтърси сетивата на зрителите.

Aladdin_Mena_Massoud_Disney_Will_Smith_Genie

Противно на останалите продукции, Аладин започва с епично начало, което ни отвежда в Аграба – едно от най-могъщите царства на Изтока, а саундтракът на филма най-точно описва какво се случва с човек, когато попадне на такова място. Въпреки, че това бая обширно владение процъфтява султанът му има сериозен проблем – единственият му наследник е обичната му дъщеря Жасмин, но…за жалост съгласно традициите на царството жените не могат да бъдат султани. Затова горкият старец е принуден спешно да търси принц (и то читав човек), който да се ожени за дъщеря му. Засега единственият кандидат е султанският везир Джафар, който има някакви управленски качества, но съвсем не отговаря на определението читав. До момента, в който Жасмин не решава да се поразходи из улиците на Аграба и среща младия Аладин!

aladdin-2019-naomi-scott-walt-disney-studios

Противно на очакваният аз бих наредил на първо място младият актьор Мена Месуд, който се справи изключително успешно с ролята си, изигравайки Аладин, такъв какъвто аз го помня от 1992. За младия канадец това е първата му голяма роля и надяваме се не и последната. Уил Смит, чиято кариера няма смисъл да припомням е поел нелеката задача да влезе в ролята на огромен джин, който с времето се превръща в най-добрият приятел на Аладин. Въпреки че този избор на екипа беше приет резервирано в началото аз смята, че Уил се справи прекрасно. Английската актриса Наоми Скот (Кимбърли от Пауър Рейджънрс 2017) взема главния приз за най-добра женска роля във филма с очарователното си изпълнение на принцеса Жазмин. А за главния злодей Джафар бе избран холандецът Марван Кензар, който вече има няколко роли в „Мумията“. Успешен избор, също както и останалите. Така че аплодисменти и за Гай Ричи, който явно внимателно е подбирал кадрите си.

jafar-in-the-new-aladdin-movie

В заключение мога да кажа, че този филм надгражда анимацията от 90 – те в много отношения. Да, имаше някои сцени, които бяха пропуснати, но има и други, които ги компенсират напълно. Оценката ми за филмчето е изцяло положителна. Приятно гледане!

 

Оставете отговор