Акси О

axie oh

Акси О е американска писателка от корейски произход, най-известна с романа си за музикални автори XOXO.

Акси е родена в град Ню Йорк, но израства в щата Ню Джърси. Учи творческо писане и корейска история в университета на Сан Диего, по-късно специализира в писане за млади хора. Голям фен е на К-Попа и анимето, което предопределя творческите й интереси.

Звездата на Акси изгрява с фантастичния роман “Бунтът на Сеул” през 2017-та година, в който ни представя пост-апокалиптичен свят, където Източна Азия е останала в руини подир голяма война. Книгата е успешна и вдъхновява продължение, но истинският пробив идва през 2021-ва година, когато Акси издава романа за музикални идоли XOXO, превърнал се в попкултурна сензация.

hoho-30

Година по-късно О публикува и фентъзито, вдъхновено от източни мотиви The Girl Who Fell Beneath the Sea, а през тази година на пазара се появи и ASAP, драматичното продължение на XOXO, повдигащо завесата над тъмната страна на К-Попа и идолите. Книгите се превръщат в бестселъри на “Ню Йорк Таймс” и утвърждават авторката си като водеща в сферата на юношеската литература.

Днес Акси живее в Лас Вегас, щата Невада, а голямата й слабост е пиенето на млечен чай. На български език книгите й се издават от “Пепърмил”. Пожелаваме й да радва още дълги години читателите!

asap cover

Представена от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор